На 36 години той вече е пенсионер: Как успя?

Ярон Голдщайн е на 25 години, когато решава да започне да работи за финансовата независимост. А сега, на 36, той вече е пенсионер.

Но как така?

Голдщайн работеше за докторска степен по изчислителна и напреднала математика в Берлин, родния му град. Докато е на изследователски стаж в Ню Йорк през 2010 г., той се свързва с инвестиционен съветник на Уолстрийт, който става негов неофициален ментор.

Неговият ментор му даде списък с това, което смяташе за „задължително четене“. Списъкът включваше „4-часовата работна седмица“ на Тим Ферис и „Outliers“ на Малкълм Гладуел.

Заради тези книги Голдщайн започва да мисли как са свързани щастието и парите

„Този човек има доста добри аргументи за това: Може би след 40 години не искам да бъда човекът, който фокусира целия си живот върху правенето на кариера“, каза той за реакцията си, когато прочете книгата на Ферис.

Ранно инвестиране

През следващите 10 години Голдщайн продължава да работи в Boston Consulting Group, Google и Meta. Кариерата му го води от Тел Авив и Цюрих до Маунтин Вю, Калифорния.

И докато кариерата му обхващаше континенти и големи компании, крайната му цел беше да не се тревожи за пари завинаги.

По отношение на инвестициите, той започна с малко. Когато получи първата си работа като постдокторант в университет в Берлин, той започва да отделя по няколкостотин евро всеки месец.

Първата работа на Голдщайн извън академията е работа за BCG в Берлин. Той увеличи вноските си до между 1000 и 1500 евро на месец.

През лятото на 2017 г., четири години след като пое по пътя си към финансова независимост, Голдщайн си постави груба цел за годините си на пенсиониране.

Той скаше да има стабилен, безрисков доход от 5000 евро на месец, от който да живее по време на пенсията си.  Затова Голдщайн гивееше с около две трети от доходите си в началото на кариерата си и по-късно намали разходите си до около 50% от доходите си. Той спести всичките си годишни бонуси и акции, които бяха част от заплатата му. Голдщайн държи около 10 000 евро в банкова сметка и инвестира всичко останало в акции.

Внимателно пазаруване

В рамките на седем години след началото на кариерата си като учен по данни, Голдщайн удвоява заплатата си. До 2020 г. той е правил около 330 000 евро. С нарастването на заплатата му той отделя повече пари за пенсиониране.

Той каза, че начинът на мислене, който му е помогнал, се свежда до оценката на това, което му носи щастие и избягването на инфлацията в начина на живот.

Преди всяка покупка той се пита:

„Има ли нещо друго, което би ме задоволило по подобен начин за една трета от цената?“

Той цитира страстта си към зеления чай като пример.

„Дори да си купя луксозен чай, който е 50 долара за 50 грама, в края на месеца, пак е по-евтино, отколкото да ходя до Starbucks всеки ден и да си пия кафе“, каза Голдщайн. „Но имам едно много по-ексклузивно нещо в живота си, което ми доставя много радост.“

Той казва, че никога не си е купувал кола, защото Берлин и Цюрих, където е прекарал голяма част от кариерата си, имат силни системи за обществен транспорт.

„Нямах такъв голям или потенциално огромен разход и вместо това можех да вложа тези пари на фондовия пазар“, каза той за решението си да остане без автомобили.

По думите му късметът също е изиграл роля в стартирането на неговите инвестиции

Той беше ранен инвеститор в Tesla и вложи „огромна сума“ от нетната си стойност в акциите на Tesla през 2016 г. Те се повишиха след пускането на Model X. Той каза, че също е прекарал много години от кариерата си в Швейцария, където данъците са много ниско.

Подход за пенсиониране

Голдщайн се пенсионира през май 2023 г., около 10 години след като за първи път започна да печели пари.

Той следва правилото за 4%, което е често срещано в общността FIRE – „Финансова независимост, пенсионирайте се рано“ — и което предполага, че е безопасно да изтеглите около 4% от общия си портфейл за всяка година на пенсиониране. Той има за цел да помогне на пенсионерите да намерят безопасен процент на теглене, но трябва да бъде персонализиран в зависимост от броя на годините, очаквани при пенсиониране, според Vanguard.

По подобен начин Джамила Суфрант си постави за цел да се пенсионира за седем години когато навърши 33 години

Тя подходи към ранното пенсиониране по подобен начин. Ключов компонент от нейния план беше да вложи парите си в работа.

„Осъзнах, че макар спестяването да е добро и важно, то няма да ме доведе до богатство или финансова независимост“, каза Суфрант преди BI. „Губех, като не инвестирах.“

Суфран и нейният съпруг, които имат три деца, настройват автоматичен контрол прехвърляния от техните заплати към техните инвестиционни и пенсионни сметки, което ги принуди да се справят с останалото.

Други, които са достигнали до FIRE, отхвърлят правилото за 4%, като казват, че то представлява ненужно голям брой.

Лорън и Стивън Кийс напускат работа на пълен работен ден когато са на 20. Те обаче продължават да работят по странични ангажименти.

„Така че идеята да се нуждаете от 25 пъти годишните си разходи, за да почувствате, че можете да напуснете работата си на пълен работен ден, ни стана някак смешна“, каза Стивън преди BI за правилото от 4%.

Голдщайн казва, че се стреми да живее с 3% от портфолиото си годишно, което според него може да му стигне до края на живота му

Особено ако е „по-пестелив“ в годините си на ранно пенсиониране.

„Никой не може да ви принуди да кажете, че успехът означава да се присъедините към голяма компания и да останете там 40 години и да се изкачите по кариерната стълбица“, каза той.

Източник: BusinessInsider/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара