Опасно!: Ядрено гробище на 90 км от София ще съхранява отработеното от АЕЦ „Козлодуй” гориво!

Ядрено гробище на 90 км от София ще съхранява отработеното от АЕЦ „Козлодуй” гориво. Експерти от Министерството на енергетиката трескаво издирват са открили площадка, на която да направят ядрено гробище за отработеното гориво на Westinghouse, което ще захранва блок V на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи човек във властта.

Идеята е ядреното хранилище да се направи на 90 км от София и само на 10-ина от Панагюрище – в района на „Асерел Медет”. Според източника, една от площадките, където ще се изсипва употребеното ядрено гориво, е в района на Панагюрище и по-конкретно Минно-обогатителния комбинат „Асарел-Медет”.

Според непотвърдени официално данни и в момента 400 касети с отработено ядрено гориво стоят на площадката в изчакване на място за заравянето им.

В АЕЦ „Козлодуй” за гориво се използва слабообогатен уран (3.6-4.4% U 235 и приблизително 96% U 238) във вид на уранов двуокис. Това гориво се изработва във формата на таблетки, разположени в херметично затворени „тръбички“ от циркониева сплав, така че урановото гориво и продуктите на делене не са в пряк допир с топлоносител.

До момента, според договорката, използваното ядрено гориво заминаваше за съхранение в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. Оттам го и купувахме на 2 пъти по-ниска цена. Същото гориво е и три пъти по-ефективно от US продукта на Westinghouse. Но предстои замяна на руското с ядрено гориво на американската компания „Уестингхаус” и на френската „Фраматом”, което поставя въпроса какво да бъде правено с отработеното ядрено гориво.

На сделката с Русия беше сложен край.

Сега единият реактор на АЕЦ „Козлодуй” буквално до дни ще заработи с американско ядрено гориво, което след отработване няма къде да се съхранява, освен в България.

Вече е ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ е подала заявка за първата доставка на гориво на Westinghouse, което ще бъде използвано за V блок на централата, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в годишната си пресконференция. Очакванията са, че първото зареждане ще се случи в средата на май. Към края на април реакторът ще излезе в планов ремонт.

Ядрено гробище на 90 км от София

Горивото на Westinghouse все още няма одобрение от АЯР – експертите очакват още допълнителна информация, за да бъдат определени условията за ползването му в реактора съвместно с руското гориво на ТВЕЛ. Към момента няма идентифициран проблем, които да компрометира сроковете, отбеляза председателят на агенцията Цанко Бачийски.

Той отказа да се ангажира с конкретни срокове за издаването на лиценза.


„Нека не говорим за срокове, няма да застрашим работата на V блок“, категоричен беше той и допълни, че сроковете за оценката са били „напрегнати“.

Основното му опасение за политически натиск за одобрение не се е състояло и процесът е преминал гладко, допълни ръководителят на регулатора.

През тази пролет 1/4 от горивото на V-ти блок в ядрената ни централа ще бъде заменено с това на Westinghouse, или общо 42 горивни касетки.
Те ще бъдат докарани от Швеция и съхранени в специален склад, докато стане време да бъдат използвани. В началото на годината АЯР вече даде одобрение за съхранение на ядреното гориво у нас на територията на АЕЦ „Козлодуй“.

България има капацитет за съхранение на отработеното ядрено гориво в хранилище от мокър тип до 2030 година, стана ясно още по време на пресконференцията. В момента у нас в сухо хранилище се съхраняват ядрените отпадъци от малките блокове, които бяха изведени от експлоатация и може да се разшири, така че да бъдат добавени и от „хилядниците“.

“Радиоактивните отпадъци (РАО) изискват специално съхранение, тъй като част от тях са силно радиоактивни и остават такива в продължение на стотици, дори хиляди години”, пише в анализа.

Всички решения за съхранение на високоактивни отпадъци, прилагани досега по света и в България, са с временен характер. Според типа отпадъци тези временни решения биват басейни, хранилища за сухо съхранение или контейнерни системи за сухо съхранение.

Авторите на анализа посочват, че е добре да бъде намерено дългосрочно решение на проблема с ядрените отпадъци.

“Изборът на локация за геоложко хранилище е сложен въпрос с геологически и социално-икономически аспекти. Първо, необходимо е скалната маса да има ниска водопропускливост. Това предотвратява проникването на радиоактивни вещества в подземните води в случай на повреда на контейнерите, а също и предпазва от навлизането на вода в хранилището. Скали с такова свойство са например т. нар. монтморилонити. Второ, необходимо е хранилището да се намира в област с ниска сеизмична активност, тъй като по-сериозни земетресения могат да го повредят”, четем в анализ по темата на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Дали на всички тези изисквания отговаря районът на Панагюрище, предстои да се разбере.

Източник – Narod.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара