Тревожно разкритие: Най-известното хапче в света за температура и болка уврежда непоправимо черния дроб!

Най-известното хапче в света за температура и болка уврежда непоправимо черния дроб! Това разкритие направи руският лекар Александър Мясников. То се отпуска без рецепта и много от нас често го приемат. Парацетамолът!

Парацетамолът е на първо място в света сред причините за токсично (лекарствено) увреждане на черния дроб.

Това е най-популярният антипиретик и болкоуспокояващо в света. Но може да се приема единствено в терапевтична доза, подчертава д-р Мясников.

Най-известното хапче в света

Изключително важно е точно да следвате инструкциите на лекаря, без да надвишавате максимално допустимата доза. Както и да приемате препарата само по предписанието на лекар. Но, за съжаление, много хора си предписват прием на антипиретици.

Максимално допустимата доза парацетамол за възрастни: 4 грама на ден.

Ако има рискови фактори: консумация на алкохол, комбинация с други хепатотоксични лекарства (например метотрексат за ревматоиден артрит), други чернодробни заболявания, тогава безопасната доза се намалява до три грама на ден на ден (т.е. можете да приемате максимум три таблетки от 1000 mg на ден)“, обяснява д-р Мясников.

При децата максимално допустимата доза естествено е много по-малка и се изчислява по тегло.

Бебета, деца и юноши могат да приемат 10 до 15 mg/kg на всеки 4 до 6 часа, ако е необходимо. Но не приемайте повече от пет пъти за период от 24 часа. Максималната дневна доза е 75 mg на kg телесно тегло на детето, съветва докторът.

Според статистиката смъртността в случаи на злоупотреба с парацетамол достига 30%, а 50% от тези пациенти могат да бъдат спасени само с трансплантация на черен дроб – това е единственият им шанс да оцелеят, отбелязва експертът.

Специалистът припомня още, че парацетамолът е включен като основна активна в много други медикаменти.

„Следователно, ако човек приема две такива лекарства, без коригиране на дозата, може да настъпи остро отравяне“, казва още д-р Мясников.

 

Източник – Actualno.com

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара