ВВС на САЩ успешно тестваха хиперзвукова ракета AGM-183

ВВС на САЩ успешно тестваха прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя AGM-183 като част от програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) за създаване на оръжия за бързо реагиране с въздушно изстрелване. Това се казва в изявление на ВВС на САЩ във вторник.

Както следва от документа, изстрелването е извършено на 17 март от стратегически бомбардировач B-52, излетял от американската военновъздушна база Андерсен на остров Гуам в Тихия океан. В документа се отбелязва, че тестът е събрал „ценни данни за възможностите“ на ракетата. Военновъздушните сили на САЩ подчертаха, че няма да публикуват подробности за тестовото изстрелване, отбелязвайки, че то е насочено към „разширяване на обхвата на програмата за хиперзвукови оръжия“.

Изстрелването на 17 март беше петият тест на прототипа на ракетата AGM-183.

Предишният тест на прототип на хиперзвукова ракета по програмата ARRW беше извършен през август миналата година. Според седмичника Defence News тогава американската армия не е уточнила дали тестът е бил успешен. През март миналата година министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл заяви, че последният тест на хиперзвуково оръжие по програмата ARRW се е провалил. В същото време първият заместник-министър на отбраната Катлийн Хикс, говорейки на семинар във Вашингтон на 9 май 2023 г., увери, че Пентагонът смята програмата ARRW за полезна.

На 9 декември 2022 г. ВВС на САЩ извършиха първото успешно изстрелване на пълномащабен прототип на AGM-183. Според официални данни ракетата бързо е достигнала скорост над пет пъти скоростта на звука, летяла е по предварително зададен курс и е избухнала по планираната траектория.

AGM-183 ARRW е балистична ракета с въздушно изстрелване, оборудвана с хиперзвукова планираща единица. Разработва се от Lockheed Martin.

Източник – ТАСС/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара