Драмата с телекомите приключи! Ще ни връщат ли парите за неправомерно надписани сметки?

Ще ни връщат ли парите телекомите за неправомерни изтеглени сметки? за съжаление, отговорът е „не“. Но е имало такъв вариант. Комисията за защита на потребителите (КЗП) е искала да убеди телекомите да признаят клаузата за индексацията на цените на действащите договори за неравноправна. Така за дружествата щеше да възникне задължението да възстановят всички надвзети на това основание суми от потребителите от първия момент на повишаването на цените на това основание до последната платена такса.

Само че! КЗП е подписала споразумение, което има действие само занапред.

То на практика преповтаря подготвения законопроект за изменения на действащото законодателство, исканията от съда при вече заведените от неправителствени организации колективни искове и съдебно решение на първа инстанция по заведено дело с този предмет. Това е становището на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ по повод официална информация за подписано споразумение между Алианса за технологична индустрия и КЗП.

От „Ние потребителите“ припомнят как се стигна дотук.

След като преди месец (под обществения натиск и произнасяне на съда на първа инстанция за неравноправност на клаузата за индексацията) единият от телекомите обяви, че от 2024 г. при индексация на цената заради инфлацията, потребителите ще могат да се откажат от договора си без неустойка, останалите два оператора също отстъпиха и приеха тази формула, посочват от „Ние,
потребителите“.

За постигнатия резултат са допринесли активните действия на ето кой:

На омбудсмана проф. Диана Ковачева и нейния екип, Комисия по икономическа политика и иновации и Подкомисия на наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Народното събрание и на народни представители, както и на Министерство на икономиката, с които „Ние, потребителите“ общува активно
в продължение на повече от година.

В резултат на това до „доброволната“ промяна се стигнало съвсем закономерно, тъй като тя вече изглежда неизбежна.

Трябва да се проследи как ще приключат заведените колективни искове от неправителствени организации. Защото от техния изход ще могат да се възползват директно присъединилите се към тях.

Но те ще бъдат от полза и за останалите. Тъй като ще създадат съдебна практика и при всяко ново дело с този предмет ще има позоваване на тези решения.

Това означава, че засегнатите потребители ще могат да изискат да им бъдат възстановени надвзетите суми в резултат от действието на неравноправната клауза.

„Надяваме се новите правила да се изпълняват добросъвестно от дружествата и да не стават причина за нелоялни практики, които отново да бъдат подминавани от контролния орган – Комисия за защита на потребителите. Това казват още от сдружението.

Предстои произнасяне по казуса и от регулатора във Великобритания.

 

Източник – Petel.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара