Нискотарифните компании ни цакат с малки седалки и такса „без чакане на опашка“

Нискотарифните компании ни цакат с малки седалки и такса „без чакане на опашка“.

Най-унизителното в случая е, че дори човек със среден ръст и тегло трябва да пътува максимално сгънат, по възможност с тънки ефирни дрехи, за да не е в пазвата на съседа или съседите. Не случайно, заради размерите на седалки и коридори много от пътниците се питат дали не са попаднали в самолет за превозване на деца от 3 до 7-годишна възраст.

Пътуването с нискотарифни превозвачи излиза все по-солено.

За да се възползвате от ниските цени, трябва да летите само с дамска чанта със служебно разпределено място. В някои случаи обаче превозвачите не предлагат тази опция и пътникът задължително трябва да заплати за седалката на борда.

Таксите за място са се увеличили двойно през последните 5  години. Ако преди за избор на седалка на борда таксата беше около 2-5 евро, то сега цените стигат 20-25 евро на човек в посока.

Така въпреки примамливата цена за полет в началото на април от София до Бари за 15 евро или 30 евро в двете посоки, то с мястото цената скача двойно, тъй като за запазване таксите стигат до 20 евро. Най-скъпо излиза, ако искате да сте в предната част на самолета на широки седалки.

Там цените стигат и до 30 евро на човек. При крилата, където видимостта не е голяма, пък могат да се намерят места и за 4-8 евро в зависимост от дестинацията, към която летите.

Багаж

Пътниците, които искат да качат на борда куфар, също трябва да платят допълнително. Ако си вземат пакет куфар на борда, място и приоритетно качване на самолета за полета до Бари, таксата е 21 евро.

Ако летите от София до Малта, цената на билета без места и багаж е 63 евро в двете посоки, а ако искате да добавите пакета с екстри, оскъпяването е с 27 евро на човек в посока.

От 50 до 100 лева пък струва, ако към билета се добави и чекиран багаж от 10 до 32 килограма. Стандартно опциите за куфари са с тежест 10 кг и 20 кг. Някои превозвачи обаче предлагат и по-гъвкави варианти като 23 кг или 26 кг.

Екстри

Бързото качване на борда е приоритет за някои от пътниците, особено такива, които заминават с бизнес цел. На някои летища в Европа се предлага така наречената услуга Fast Track. Цената на тази услуга, запазена с билета, е около 7-10 евро на човек. Тази услуга гарантира на пътника, че няма да се реди на опашките за проверки на багажа, а ще мине през бърза инспекция.

Междувременно заради забавяне на производството на нови машини във фабриките на “Боинг” авиопревозвачите прогнозират поскъпване на билетите  през лятото.

Източник: Телеграф

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара