Ето кои са възможните служебни премиери на България

След днешните престрелки от страна на ПП и ГЕРБ, България е още по-близо до предсрочни избори. В ранния следобед Мария Габриел обяви, че ще оттегли кандидатурата си за премиер. Преговорите с ПП пропаднали, тъй като те поискали МВР. Денков пък направи опит за успокояване на ситуацията, като се помоли в обръщение към нацията ГЕРБ да не пращат държавата в хаос. И все пак – ако се стигне до служебен кабинет преди изборите, ето кои са възможните служебни премиери на България.

От ГЕРБ са категорични, че няма да влизат в разговорите за втори мандат

Той изглежда обречен, тъй като нито БСП, „Възраждане“ или ИТН желаят да подкрепят кабинет на ПП-ДБ. С третия мандат шансовете също клонят към нула. Повечето от политическите сили, обявиха пред президента, че не желаят да го получават. А днес, в изявление, Делян Пеевски категорично обяви, че ДПС ще върнат веднага мандата ако го получат. Според него е по-удачно да има нови избори.

Според конституционалисти рулетката ще се завърти и през втората седмица на април президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен премиер. След това той ще определи министрите си.

След промените в Конституцията, инициирани от ПП-ДБ, възможностите на държавния глава са крайно ограничени

Според чл. 99, ал. 5 от основния закон той може да избира за служебен премиер някой измежду председателя на Народното събрание (Росен Желязков), управителя на БНБ (Димитър Радев) или подуправителите на БНБ (Андрей Гюров и Петър Чобанов), председателят на Сметната палата (Димитър Главчев) или омбудсмана или негов заместник (Диана Ковачева до дни трябва да стане българския съдия в  Страсбург и позицията й ще заеме Елена Маркова, настоящ зам.-национален омбудсман).

Интересното обаче е, че всички възможности са… свръзани с ГЕРБ

Според политически анализатори президентът ще се довери на най-логичния ход. Той ще назначи настоящия председател на парламента Росен Желязков за премиер.

За това намекна преди дни и политическият пиар Диана Дамянова, която стигна по-далеч – според нея отново ще има цикъл от избори и ГЕРБ ще управляват чрез Желязков и избраните от него министри. На хартия те ще могат да бъдат контролирани от парламента, но НС не може да ги свали, докато няма избор на титулярен кабинет.

Източник: Флагман

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара