Пеевски първи реагира на думите на Габриел: ДПС няма да подкрепи втория мандат

Делян Пеевски първи реагира на решението на ГЕРБ да се оттеглят от опитите за съставяне на правителство. В подиция, публикувана от ДПС, той обяви: Този парламент е изчерпан. ДПС няма да подкрепи втория мандат.

HristovHQ публикува позицията му без редакторска намеса:

Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Необходими са бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство

ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната.

Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство

Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС.

Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ППДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в Парламента.

Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане” биха били абсолютно безпринципни.

Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем,

защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими.

За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

Благодаря на колегите, с които за тези 9 месеца успяхме да направим най-важното – да върнем властта в парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна.

Тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията.

И най-важното, да се сформира стабилно, ценностно евроатлантическо мнозинство, което ще работи за хората и европейска България.

Преди час Мария Габриел обяви, че ГЕРБ се оттеглят от преговорите за правителство. Те няма да подкрепят втория мандат

„ГЕРБ отново направиха жест, но в този момент постъпи ново искане“, заяви тя на извънреден брифинг. По думите й след като договорили спорните министерства, ПП поискали нов пост – този в МВР.

„В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас – дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия“, каза още тя.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара