Защо Борисов отсъства от преговорите според Сергей Станишев?

Защо Борисов отсъства от преговорите? Според Сергей Станишев той е разделителна фигура за избиреталите на ПП-ДБ. Бившият премиер не пропусна да припомни, че преговорите обичат тишината.

„Две седмици всички мълчаха, после за няколко дни така се изляха в приказките, че създадоха повече проблеми. По-добре беше да продължат да мълчат. Преговорите винаги са труден момент за напасване на политически виждания и интереси на партиите. Те обичат тишината“, каза той.

Той разказа, че през 2005 година, когато се формирала Тройната коалиция, преговорният процес отнел много време – 60 дни.

„Но в крайна сметка се изработиха ясни формули, за да има успешно управление. Ще ви кажа каква на една успешна коалиция според мен. Първо – ясни и измерими политически цели, които дават обществения смисъл и полезността от съществуването на коалиция. Второ – ясни правила. В това управление не можем да кажем кой министър на кого е. Формулата 8-5-3, която беше много критикувана тогава, всъщност е по-чистата и почтената към избирателите, защото се основава на доверието, което е получено от гражданите, на квотния принцип.“

Станишев е на мнение, че ГЕРБ-СДС са направили повече отстъпки

Те включват поемането на втория мандат на ротацията, първият премиер да бъде на ПП-ДБ и формално всички министри – без Мария Габриел, да бъдат ПП-ДБ.

„Това изначално дебалансира. Много важен е начинът на изчистване на противоречията. В Тройната коалиция имаше коалиционен съвет, който периодично заседаваше и всички важни политически решения се вземаха на него и се огласяваха съвместно от тримата лидери. Беше немислимо това, което се вижда сега“, посочи бившият президент на ПЕС.

На европейско поле с Бойко Борисов лесно са намирали общ език, твърди Станишев. Той си обяснява отсъствието му от преговорите с това, че лидерът на ГЕРБ е разделителна фигура за избирателите на ПП-ДБ.

„Много зависи от премиера. Премиерът трябва да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти“, обясни Станишев.

И допълви, че няма лесен коалиционен партньор, но трябва да се стремиш да намираш баланса.

„Ако не беше волята на Симеон Сакскобургготски, НДСВ тогава нямаше да влезе в управлението и щеше да има нови избори. Ако Мария Габриел има евопейски авторитет, а това е много важно в момента за България“, заяви още той.

Преди минути стана ясно, че правителство няма да има

Мария Габриел обяви:

„В този момент постъпи ново искане. Затова ние тук казваме не. Не на постоянните нови условия и не нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост. Искам да изразя съжаление за създалата си ситуация, в която е видно, че бяха направени много компромиси.  ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат. Ще оттегля кандидатурата си за министър-председател.“

Габриел заяви, че се надява изборите да са момент за размисъл в страната, повече смирение и прозрачност:

„В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас – дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия.“

Източник: bTV

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара