Какво да направим сутрин веднага след ставане, за да тръгне денят ни добре?!

Ето предложенията на психолозите, специалистите и стратезите за сутрешна рутина, която ще ви донесе успех:

Оправете леглото си веднага след ставане

Тази идея се корени в схващането, че започването на необходимите рутинни действия в началото на деня ви настройва правилно за действие.

Има много доказателства, които сочат, че телата ни създават среда върху чаршафите и спалното бельо, която води до полепване на микроорганизми (т.е. акари) по чаршафите. Най-добрият план е да оставите леглото незастлано за няколко часа, за да могат чаршафите да се проветрят.

Раздвижете червата

Идеята зад това предложение е, че тази дейност (ходенето по голяма нужда) ще стимулира стомаха и дори ще ви подготви за някои леки упражнения.

Слънчева светлина

Тялото трябва да знае, че вече е ден, да започне да променя циркадните ритми и да намали мелатонина. Естественият начин да направите това е да се изложите на истинска слънчева светлина. Кучетата ви, както и повечето животни, реагират на тази промяна на светлината.

Упражнения

Тялото ви е било неподвижно в продължение на няколко часа и трябва да се раздвижите. Някои хора препоръчват обикновени упражнения за разтягане. Други – нещо по-натоварващо, като разходка или бягане.

Изразяване на благодарност

Ценно е да оцените факта, че сте получили прекрасния дар от още един ден.

Пийте вода

Пиенето на вода е ценен навик, тъй като има вероятност да сте дехидратирани. То също така помага на тялото да се подготви за по-будно състояние.

Създайте списък със задачи

Предполага се, че това ще вкара главата ви в режим на обработка и ще ви подготви за деня.

Това повдига интересен въпрос за състоянията на мозъка.

Като полезно обобщение, мозъчната активност може да бъде представена в тези четири основни групи мозъчни вълни.

Делта вълни: 1-4 цикъла в секунда. Дълбок сън

Тета вълни: 4-8 цикъла в секунда. Лек сън

Алфа вълни: 9-12 цикъла в секунда. Спокойно бодърстване

Бета вълни: 13-30 цикъла в секунда. Когнитивна обработка.

Когато се събуждате, сте в ниско алфа състояние и много от описаните по-горе стратегии са насочени към възможно най-бързото ви въвеждане в бета състояние.

Позабавете малко!

Ниското алфа състояние е един от най-креативните периоди. Някои от най-добрите идеи идват, когато току-що сте се събудили или малко след това. Защо да бързате да се измъкнете от това творческо, проницателно състояние? Защо да вярвате на схващането, че ако не сте в режим бета, сте непродуктивни?
Както казва Айнщайн: „Въображението е по-важно от знанието. Знанието е ограничено. Въображението обгръща света.“

Подозираме, че Алберт не си е оправял леглото, когато му е хрумнала тази мисъл. Вероятно се е разхождал сред природата и се е наслаждавал на ранното утринно слънце.

Така че, ако е възможно, не бързайте с познавателната обработка. Не гледайте телефона или телевизора, просто си позволете да… съществувате. Медитацията често се предлага като друга сутрешна процедура. Но иначе – не бързайте! Позволете си да се събудите постепенно. Да не се втурвате в „продуктивен“ режим в крайна сметка може да се окаже по-продуктивно.

Друга възможност за сутрешна рутина идва от Оскар Уайлд. Очевидно е, че Уайлд е потенциален привърженик на предстоящото движение за позитивна психология и го е обобщил добре.

„Когато се събудите сутрин, усмихнете се.“

Но най-важното е да се отърсим от бинарната простотия да вярваме, че човек е или изпълнен с енергия и продуктивен, или бездеен и мързелив.

 

Източник – Psychology Today/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара