Папа Франциск е изправен пред нарастващо недоволство: Ще го накарат ли да се оттегли?


Папа Франциск е изправен пред нарастващо несъгласие сред членовете на католическата църква. Духовниците не са доволни от неотдавнашни решения, които опонентите му описват като противоречащи на традиционната църковна доктрина.

Разбира се, най-противоречивото беше публикуването на документ през декември, който дава „възможност за благославяне на еднополови двойки“. Той беше подписан лично от папа Франциск.

Документът подчертава, че не променя позицията на църквата по отношение на хомосексуализма

И все пак той предизвика съвместно писмо от католическо духовенство и учени, призоваващи другите да го пренебрегнат.

В 11-годишния си мандат папа Франциск често кара духовниците да изпаднат в паника. Преди време той намекна, че дори атеистите могат да отидат рая. После пък каза, че не съди хомосексуалистите. Франциск зае и по-мека позиция по отношение на абортите и повторните бракове.

Експерти определят това напрежение като идеологически сблъсък между тези в църквата, които искат да реформират нейното послание, и онези, които искат да запазят нейните традиционни учения. Това отразява по-широка културна война между либералните и консервативните идеали.

Те казаха, че вместо да се отклони от основните принципи на вярата, Франциск се опитва да достигне до онези, които може да не отговарят на традиционния възглед за семейния живот,

Той желае да им даде по-добро духовно напътствие, без да се стреми да променя църковната доктрина.

Въпреки че се очаква несъгласието да продължи, Франциск едва ли ще се сблъска с призиви за отстраняване. Според експертите разцепление в църквата е много малко вероятно поради историческата й структура.

„Когато папа Франциск за първи път стана папа, бих казала, че много рано той наистина се отличи от своите непосредствени предшественици Бенедикт и Йоан Павел II“, казва Мишел Дилън, социолог и декан на Колежа по либерални изкуства към Университета на Ню Хемпшир, който специализира в католическата църква.„Той каза, че наистина църквата трябва да отиде с хората там, където… се намират. Че църквата трябва да бъде пасторална.“

Дилън допълва, че този подход е предназначен да „разпознае сложността на живата реалност на всеки“ в съвременния свят. Той позволява на духовенството да продължи „да работи с тях, за да ги държи близо до Бог, близо до църквата“.

В отвореното писмо, противопоставящо се на възможността за благословия за еднополови двойки, над сто католически мисловни лидери призоваха Франциск „спешно да оттегли този нещастен документ, който е в противоречие както с Писанието, така и с универсалната и непрекъсната традиция на църквата.“

Те твърдяха, че това би било равносилно на оправдаване на „обективно грешни“ връзки

Папата на свой ред обвини скептиците в „лицемерие“. Той заяви, че са готови да му позволят да благослови някой, който експлоатира хората, въпреки че това също се смята за грях.

Появиха се и критики след като Франциск предположи, че Украйна трябва да е склонна да преговаря за мирно споразумение с Русия. Дилън казва, че това е политически спор, а не религиозен.

Тя изтълкува настроенията на Франциск относно инвазията като произтичащи от „неговата ангажираност към светостта на живота. Че войната не е добро нещо и, ако сме реалистични, до каква степен храбрите усилия на украинците… всъщност могат да победят Русия“.

По-специално, казва Дилън, настроенията идват от разбирането за това „колко украинците са пострадали и продължават да страдат“.

Другите противоречия около Франциск се отнасят предимно до църковните учения

Те могат да се разглеждат като опит да се запази релевантността на църквата в променящия се свят. Броят на католиците по света се е увеличил повече от три пъти през миналия век. Но делът на католиците в сравнение с общото световно население леко е намалял през това време.

През август миналата година папата коментира „изостаналостта“ на някои католически консерватори в Съединените щати. Той заяви, че те са заменили вярата с политическа идеология.

Опонентите му изглежда го обвиняват в същото. Епископ Джоузеф Стрикланд от Тайлър, Тексас – огнен човек, който често се гневи срещу това, което той описа като „будни“ ценности и е критичен към папата – беше сред най-шумните гласове, които се противопоставиха на идеята за благословиите за еднополови двойки. .

Преди това той каза, че „трябва да сме християни от първи век в 21 век“

Според него „корупцията“ има „опустошителна хватка“ върху църквата.

Стрикланд беше отстранен от епархията си през ноември след разследване по-рано през годината. Ватиканът не разкрива защо е решил да го отстрани. Стрикланд каза, че е „заплашил някои от силните с истината на евангелието“.

Даръл Бок, старши професор по изследване на Новия завет в Даласката теологична семинария, казва, че Франциск „представлява склонност към католическата църква, която има тенденция да бъде по-либерална и по-малко традиционна, така че част от отпора идва от по-традиционно ориентираните католици.“

Дилън казва, че папата иска да „намери път напред, който може да бъде приобщаващ, а не осъдителен“

Въпреки това има „тесен, но шумен сегмент, от много силно консервативни католици, включително в САЩ…. Те наистина изискват този друг подход, въпреки че развитието на доктрината е нещо, което е толкова важно за католическата църква.

Дилън описа католическата доктрина като „жива традиция“. Тя казва, че Франциск търси дискусия за това как да се тълкуват ученията на религията „в светлината на реалностите на времето“. Но други твърдят, че той е показал нетърпимост към несъгласието.

„Досега нито една доктрина не е променена“, отбелязва тя. „Той не говори за основните принципи на католическата вяра. Той не говори за нищо общо с раждането, смъртта и възкресението на Исус.“

Дилън твърди, че ако папа Йоан Павел II, смятан за по-консервативен понтифекс, е бил подложен на подобна форма на публично несъгласие от страна на либералните епископи,

„това би било възприето като еретично от същите епископи, които сега изглежда призовават папата Франциск и преувеличава това, което прави“

Бок смята смекчаването на реториката на църквата от Франсис по ключови въпроси като опит за запазване на актуалността. Дилън обаче твърди, че е по-скоро да се хареса на католиците, които може да са били пренебрегвани от църквата в миналото.

„Това, което виждате, е опит да бъде по-модерни, по-чувствителни към позицията на църквата, която е маргинализирана в съвременния свят. Мисля, че това е основното нещо, което виждаме“, казва Бок. „Той е по-малко обвързан от традицията. В исторически план католическата църква е била и е готова да мисли за справяне с нещата по различен начин от начина, по който са се справяли.

Дилън обаче има друго обяснение:

„Това не се опитва да бъде уместен, защото търси гласове за избори. Така че не е уместността на циник.“

Тя добави, че много изследвания през 90-те години на миналия век е изследвала защо гейовете искат да останат католици, въпреки че са стигматизирани от църквата

Те са установили, че те виждат нейната теология и ритуали като „много важна част от тяхната идентичност“.

„Въпреки предизвикателствата, пред които са изправени много хора, живеейки според буквата на църковното учение по отношение на някои от тези въпроси, въпреки това все още има глад за духовността и теологията… които католическата църква предлага от векове тях“, казва Дилън. „Мисля, че предизвикателството е за църковните лидери да се опитат да впрегнат копнежа на хората.“

Но ако несъгласието с лидерството на Франсис продължи да расте, тези по-консервативни гласове може да започнат да призовават той да бъде сменен

„Не съм сигурен колко сила съществува, за да се опитаме да предизвикаме папа в структурата на католическата църква“, казва Бок. „Мисля, че натискът, който идва, е просто натискът, който ще дойде от вътрешните дебати между лидерите в Католическата църква. Има много хора и от двете страни. Избирането му отразява това.“

Дилън казва, че отстраняването на папа в крайна сметка е изключено поради теологични причини.

„Католиците вярват в Светия Дух“, обяснява тя. „От тази гледна точка има причина той да бъде избран за папа.“

Въпреки че вътрешната политика вероятно е играла роля при избора му, конклавът на кардиналите, който избира нов католически лидер, трябва да бъде ръководен от божествено вдъхновение в своя избор.

„Те нямат властта да отменят това, което може да се разглежда като дело на Светия Дух“, казва Дилън.

Но ако несъгласието стане достатъчно изразено, позицията на Франциск може да се смята за несъстоятелна

Вече бяха повдигнати въпроси за здравословното му състояние и възможността той да абдикира на подобни основания, както направи предшественикът му.

Но в откъси от автобиографията си, папата пише, че не вижда „никакви условия за отказ“ и пренебрегна критиките към неговото ръководство. Бок казва, че Франсис вероятно ще приеме оттеглянето „като изоставяне на това, което той се опитва да постигне“.

Голяма част от консервативното несъгласие срещу решенията на папата изглежда идва от САЩ. Много от подписалите отвореното писмо са американци. Въпреки че не е имало значително разделение в Католическата църква от стотици години, може ли да има промени?

„Католическата църква по-точно не е схизматична църква“, казва Дилън, добавяйки, че тя винаги е имала разнообразие. „За мен приказките за разколите наистина привличат вниманието и по моя преценка е много некатолическо дори да имаш такава мисъл.“

Бок се съгласява с това твърдение:

„Католическата църква е структурирана по много традиционен и исторически начин и просто не виждам да се стигне до точката на абсолютно прекъсване от какъвто и да е вид. Това, което ще получите, е просто този звук на протест гласове във вътрешния диалог в църквата. Това продължава от дълго време.“

Източник: Newsweek/ Превод: SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара