Сачева натопи Асен Василев: Пусна негов скандален запис за Мария Габриел

Деница Сачева натопи Асен Василев като пусна негов скандален запис. От него става ясно, че ПП не са били убедени, че Мария Габриел става за премиер още от самото начало.

„По мое лично мнение последният ден, в който тази Мария Габриел иска да е премиер, ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно“, казва Василев в записа.

Според Сачева „от самото начало се работи по това Мария Габриел да бъде саботирана“

„Това, което ние поставихме като изискване още в началото, е да се търсят 2/3 мнозинство, но това да бъде с изключение на БСП. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС могат само заедно да търсят това мнозинство, нито една от двете групи не може да търси поотделно мнозинство“, обясни Сачева. „Има хора, които работят основно за маркетинг и пиар, и които отклониха държавата от основните политики.“

Сачева попари надеждите, че преговорите за втори мандат ще продължат. Причината е Асен Василев:

„Самият факт, че когато стигнахме съвсем близо до споразумение, непрекъснато се вкарвахме в нови условия. По принцип ние не вярваме на Асен Василев и от самото начало казахме, че той е противоречива фигура. Абсурдно е да говорим за каквото и да е било правителство, в което участва Асен Василев“, категорична бе Сачева. „Който иска да има правителство и мисли за България, трябва още днес да излезе, да направи публично изявление, да седне на масата за преговорите и съответно да се гласува кабинет.“

Още една дама от преговорния екип на ГЕРБ, Рая Назарян, пък коментира, че Бойко Борисов не се е месил в избора на министри

„Христо Иванов се съгласи с всичко в споразумението. Атанас Атанасов бе в залата. А пред медиите казах, че споразумението е одобрено от Христо Иванов и подписано от Мария Габриел. Сле това посочих, че няма подписи на другите лидери. Не съм казвала, че Иванов го е подписал“, обясни тя.

Назарян увери, че от ПП-ДБ са знаели, че Мария Габриел ще отиде с пълна папка в президентството. Съвместното управление било коментирано с Иванов в неделя. В залата бил и Атанас Атанасов, но не ѝ премиерът акад. Николай Денков. Иванов се съгласил с всичко. Постигнали договорка да няма срок за реформите в службите и съдебната система.

По думите й извинението на Асен Василев не само не стига, но дори вчера той е добавил нови обиди към Габриел

„Те знаеха имената, обсъждани са 10 дни. Имаше спорове само дали Тодор Тагарев да остане в отбраната и за Александър Йоловски като електронен министър. Там поводът бе, че той подал сигнал срещу Кирил Петков“, обясни Назарян.

Извинението на Асен Василев

Вчера финансовият министър бе попитан дали ще отговори на призива на Мария Габриел за извинение. Ето какво каза той:

„Щеше да е честно да каже при президента, че съставът не е съгласуван. Тя го обяви с идеята, че съставът е съгласуван, приет. Това не е честно поведение към българските граждани. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател постъпката ѝ е недопустима. Тя показа липса на лидерски качества, липса на възможност да запазиш хладнокръвие под голямо напрежение, липса на възможност да устоиш на натиск. На кандидата за министър-председател Мария Габриел не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако е засегната, се извинявам.“

Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат

„Не зачеркнахме ние първия мандат. Първият мандат е невъзможен. Трябва да гледаме към втория мандат“, категоричен бе той.

Източник: bTV/NOVA

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара