Шапки долу! Почина голям български генерал!

Шапки долу! Почина голям български генерал! С огромно прискърбие Министерството на отбраната съобщи за смъртта на първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел. Това е о. р. генерал-майор Съби Събев. Ето какво пише в тъжната телеграма от ведомството до обществеността:

HristovHQ публикува целият текст без редакторска намеса:

С голямо прискърбие съобщаваме, че е починал о. р. генерал-майор Съби Събев.
Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел.
По повод кончината на о. р. генерал-майор Съби Събев със специални думи го изпрати военният министър в оставка Тодор Тагарев.
„Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили.
В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО.
Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото й да възстанови териториалната си цялост.
През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи.
Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно.
Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците!
Бог да го прости!”

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара