Целият отбор на ПП се явява при Радев, Кирил Петков обяви, че ще върнат празен мандата

Николай Денков ще вземе папката с мандата от президента и ще я върне празна. Това обяви Кирил Петков преди минути. Той заяви, че „целият отбор“ ще се яви при Румен Радев.

„Това, което се видя е, че поредният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Ние се опитахме да покаем какво е да си си спазваш думата и да има чувство за дълг“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Петков заяви, че ПП искали едни неща, а ГЕРБ – други. Накрая получили поредната щуротия от 7 страници за управление

„Те показаха, че не могат да си спазват обещанията“, поясни Петков. „Ние казахме добре, като няма съгласие да се върнем в оригиналната уговорка, защото знаем, че ще се отзовем в същата ситуация и няма смисъл от нови избори, за които ще се похарчат много пари.“

Според него Борисов много умело използва езика на силата. А после поясни, че говори за политическа сила, не физическа.

„Например те искаха комисия за нотариуса, като се разбра, че ще се ходи на избори, я блокираха. ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на изборите, ако са честни. Имат такава отлична координация заедно“, каза Петков. „Над 100 пъти съм ходил при Борисов. Само веднъж не е канил Пеевски вътре. Те си взимаха решенията заедно. Ние с „Демократична България“ заедно. Те са едно цяло.“

Петков бе категоричен –  изборите задължително трябва да са 2 в 1.

Според Атанас Атанасов би било чудо, ако днес ГЕРБ си променят мнението

„Ще отидем при президента Радев с Николай Денков, но ще върнем празна папка, защото нямаме подкрепа за съставяне на правителство“, заяви лидерът на ДСБ. „Би било чудо да има някаква промяна, ГЕРБ категорично отказаха да съставим правителство. Всички видяха, че ние се борихме до последно да съставим правителство, защото видяхме, че близо 2/3 от гражданите не желаят служебно правителство.

Атанасов е категоричен – отговорността, че отиваме на предсрочни избори е категорично на ГЕРБ.

„Господин Борисов не присъстваше на преговорите. Колегите от ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, а ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението“, обясни той.

По думите му вниманието на коалицията е било съсредоточено в търсенето на съгласие за общо управление и според него „там са катастрофирали“.

„Много мълчах, защото исках да има съвместно управление. Настоявах да има реформа в службите и знаете ли какво получих – разработка на военното разузнаване срещу мен“, заяви той.

А ето кои са възможните дати за избори:

Най-ранната възможна дата е 2 юни, седмица преди евровота. За да стане това обаче до края на тази седмица буквално всеки ден трябва да се случва нещо от процедурата. Това означава за седем дни да се сложи край на процедурата с мандатите. Да се избере служебен премиер по новите правила и да се назначи правителство.

Ако всичко това се случи до 8 април, то изборите може да са 2 в 1 заедно с евровота.

Всяко забавяне мести възможна дата за вота на 16 юни. Това е твърде кратко време след евровота за подготовка на изборната администрация – 23 и 30 юни.

Според някои анализатори, извънредните парламентарните избори може да са юли или дори септември.

Източник: БНТ/bTV

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара