Амазонките може наистина да са съществували

Амазонките може наистина да са съществували. В древногръцките митове амазонките бяха страхотни воини, които живееха на ръба на известния свят. През последните години археолозите откриват все повече и повече доказателства, че тези жени, които се бият и ловуват като мъже, съществуват . Разкопките на гробовете в некрополис на бронзовата епоха в Нахчиван, Азербайджан , разкриха, че жените са погребани с оръжие, включително стрела, бронзов кама и клуб, както и бижута.

Археолозите стигнаха до заключението, че вероятно са жени на Амазонка,

които са живели преди 4000 години. Тези страховити жени бяха известни със своето общество без мъже и своята доблест на бойното поле, но най -вече заради уменията си с лъка.
„Изглежда има известна истина зад митовете и легендите на древна Гърция“, каза историкът Бетани Хюз пред Observer.
Историкът отбеляза, че това доказателство е още по-важно, когато е свързано с предишни открития. През 2019 г. в Русия бяха открити останките на четири жени воини, погребани с върхове на стрели и копия. През 2017 г. арменски археолози откриха останките на жена, която изглежда е починала от бойни рани, тъй като в крака й е заровен връх на стрела. В началото на 90-те години близо до границата с Казахстан са открити останките на жена, която е била погребана с кама.
„Една цивилизация не се състои от една гробница. Ако говорим за цивилизация, която е прекосила Кавказ и Степта, както са казали всички древни, явно трябват други останки“, добави той.
Според историята някои от скелетите разкриват, че жените са използвали широко лъкове и стрели.
„Пръстите им са деформирани от използването на стрелите толкова много. Промените в фугите на пръстите не биха били резултат само от лов. Това беше постоянна практика. Много завладяващо е, че много от скелетните елементи показват ясни индикации за продължително време в седлото. Тазовете им бяха отворени, защото яздеха коне. Костите им бяха оформени от начина им на живот“, обясни историкът.

Тя отбеляза, че откритите бижута включват огърлици от дрян.

„Корнелианът е полускъпоценен камък. Често я виждаме в жрици или богини. Така че това е знак за престижни жени“, добави той.
Констатациите ще бъдат разкрити в нова поредица на Channel 4 през април, Световните съкровища на Бетани Хюз. Един от епизодите, озаглавен „Пътищата на коприната и Кавказ “, се фокусира върху част от света, която е била свидетел на потока от цивилизации от векове, където търговските пътища свързват Азия с Европа.
В този епизод историкът посещава планинското село Хиналиг в Голям Кавказ, най-високата населена част на Европа. Толкова е отдалечено, че „се чувства като изгубено във времето“, казва той, като отбелязва, че местният език не се говори никъде другаде. Там има споразумение за бронзова епоха и някои от неговите 2000 жители твърдят, че в древни времена жените се прикриват като мъже и покриват лицата си с забрадки – истории, предадени от поколение на поколение.
„Жителите казаха, че всичките им баби се карат. Всички мъже бяха далеч със стадата. Жените винаги са покривали лицата си, за да се бият, за което се споменава в древните източници, за да не знаят хората дали са жени или мъже“, заключи историкът.

 

Източник: The Guardian / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара