Ще вдигат възрастта за пенсия още! До колко години ще работим?

Ще вдигат възрастта за пенсия още! Планът е до 2036 тя да е 65 г. за мъжете и 65 г. за жените. „Смятам, че в следващите години ще отидем към възрастта от 67 г.“ Това каза в интервю за „Денят на живо“ проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване.

„Препоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до 2036 тя да е 65 г. за мъжете, 65 г. за жените. Без да съм лош пророк, това ще го преразгледаме“, каза той.

Той посочи, че дефицитът в пенсионната ни система е очевиден и изключително голям.

Проф. Димитров припомни, че Фондът на ДОО е в размер на 24 млрд. лв., като 11 милиарда от тях са субсидия от държавата.

„21 милиарда лв. са пенисите за година, но на всеки лев пенсия около 48 ст. е от данък. С вноските, които правим в пенсионната система, осигуряваме само половината от необходимото за плащане на пенсии“, обобщи експертът.
„Преди около месец ЕК представи за обсъждане голям доклад, в който бяха поставени социалните предизвикателства в следващите години, едно от които е демографската криза. Имаме две тенденции: ниска раждаемост и увеличаваща се средна продължителност на живот. Втората тенденция поражда въпросите с какви фондове ще плащаме по-дълго пенсии и повече пари за здравеопазване, за да можем да лекуваме населението“, коментира още проф. Григор Димитров.

Източник – Факти

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара