Viasat HISTORY разследва реалността зад зомби митовете

„Митове: Великите мистерии на човечеството“ се завръща със своя трети сезон по Viasat History в четвъртък, 14-и март, от 22:00 часа, за да разкрие нови легенди, които ни пленяват от хиляди години. 

Дали приказките около тези мистериозни явления са нещо повече от измислица? От библейските истории до съвременните митове, новият сезон изследва мистериите около изгубените племена на Израел, Ел Дорадо и Клеопатра, разкрива също така градските легенди за Голямата стъпка, вещиците и дори зомбитата. Тук изследваме истината и легендите зад една от най-известните икони на ужасите: „живите мъртви“.

Видео за „Митове: Великите мистерии на човечеството“ – нов сезон по Viasat History 

Всеки е чувал за зомбита, полумъртви-полуживи същества, които някога са били хора, а сега са гладни за човешка плът. Ако ви ухапе зомби, тогава сте обречени: скоро и вие ще се превърнете в зомби! Единственият начин да ги спрем е фатален изстрел в главата. Направени са много филми и сериали за зомбита и апокалипсиса, който ги водят със себе си, но има ли някаква истина в митовете за „живите мъртви“, които атакуват на орди?

Твърди се, че в Хаити и до днес има истински зомбита. Ежедневието там е белязано от вярвания в магия и духове. В Хаити дори има истински закони срещу „зомбификацията“. А историите за зомбита могат да бъдат проследени чак до 17-и век. Робите, докарвани от Западна Африка, донасят традициите си със себе си в новия свят и ги сливат с християнските вярвания, и така се появява така наречената „вуду магия“ – люлката на зомби мита.

През 1928 г. американският журналист Уилям Сийбрук пътува до Хаити, за да изучи вуду култа. В репортажите си той твърди, че хората са възкръснали от мъртвите; Те били бездушни човешки трупове, но надарени - чрез магьосничество - с механично подобие на живот. Мъртво тяло, което е накарано да ходи, да действа и да се движи така, сякаш е живо. 

Това е първото определение за зомби на английски език. Сийбрук пише, че тези зомбита се трудят на плантациите като бездушни работници. Той дори твърди, че лично се е срещал с трима от тях. Той ги описва като неестествени и странни същества. Те се влачели като зверове, а очите им били най-лошите: очи на мъртвец.

Сийбрук бил алкохолик и бил склонен да бърка фантазията с реалността, но наистина ли е възможно да се използва вуду магия, за да се превърнат хора в зомбита? Според хаитянското вуду душата е съставена от две части – два добри ангела. Единият представлява нашата воля, а другият - нашия несъзнателен ум. По време на процес на „зомбификация“, съзнателната част от душата бива открадната от „бокор“ – вуду свещеник или жрица – за да направи жертвата си безсилна. Така те се превръщат в зомбита, които имат енергията, за да се движат, но не и свободна воля. Жертвата се превръща в идеален работник, съвършен роб. 

Възможно ли е тези зомби истории и митове да са алегории за векове робство, което е било особено жестоко в Хаити? В някои случаи самите "зомбита" говорят, че са зомбирани, за да обяснят бедственото си положение. Митовете и легендите в крайна сметка се коренят в човешкото желание да се обяснят неща, които не могат да бъдат разбрани лесно.

Има и други теории за хората "зомбита". В някои случаи зомбираният човек страда от епилептични припадъци, а епилепсията може да е причинена от лекарства, които може да са им били дадени. Други обяснения се въртят около мистериозно вещество, някаква отрова, която поставя хората в смърто-подобно състояние. Неврологичната отрова, наречена тетродотоксин, извлечена от риба балон - често срещан вид на Карибите - засяга мускулите и причинява пълна парализа. Сърцето, обаче, реагира много по-слабо на отровата, така че жертвата не може да се движи, но все още има слаб сърдечен ритъм. 

Изглеждаш мъртъв и в крайна сметка си погребан, защото хората мислят, че си умрял, а когато признаците изчезнат, може да започнеш да се движиш отново, и може би - просто се вдигаш от ковчега, в който лежиш. Отравянето с тетродотоксин също така би могло да обясни апатичното състояние, в което се намират тези така наречени „зомбита“.

Има различни обяснения, митове и теории за зомбитата. Филмите са склонни да избягват да обясняват как хората могат да се върнат от мъртвите: те просто разказват истории, които ни предупреждават да се подготвим за неочакваното, удивляват ни или ни ужасяват. 

Затова ви препоръчваме епизода на „Митове: Великите мистерии на човечеството“ по Viasat History, който ще ви разкаже много повече от това. 

И това далеч не е всичко. В четвъртък от 22:00 часа - Във всеки епизод от този сериал учените откриват древни гробници, изследват артефакти и тръгват на експедиции в търсене на произхода на легендите. От библейски истории, като изгубените племена на Израел, до исторически мистерии, като търсенето на Ел Дорадо - и от исторически личности, като Клеопатра, една от най-видните кралици в древността, до съвременни градски легенди като Голямата стъпка, йети и дракони - този сериал изследва необясними събития и древни легенди, като археолози, историци и дори авантюристи се опитват да разгадаят митовете.

От четвъртък, 14 март по Viasat History. 


Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара