Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то. Единен граждански номер се получава при раждането. Индивидуалната за всеки гражданин комбинация от 10 цифри служи за идентифициране и носи важна информация за притежателя си.

Ето каква каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Първите 6 цифри от ЕГН-то на всеки човек съдържат рождената му дата. Първите две цифри са за годината. Останалите следват месеца и датата.

За родените след 2000 година има обаче особеност

Ако месецът, в който е роден човекът е едноцифрено число, например от 1 до 9 към него се прибавя 40 и се получават трета и четвърта цифра съответно 41, 42, 43 и така до 49. Ако месецът на раждане е двуцифрено число – 10, 11 или 12 се прибавя 40 към него и се получават трета и четвърта цифра 50, 51 или 52.

Двете цифри след рождената дата носят информация за областта, в която е родено лицето и поредността на раждане в съответната област. Предпоследната цифра показва пола, като за жени се използват нечетни, а за мъже – четни цифри. Последната цифра от ЕГН-то е контролна и се изчислява по сложен алгоритъм.

Възможностите за формиране на ЕГН са достатъно добри, така че да може да се идентифицира безпроблемно всеки един български гражданин. Начинът наобразуването му, позволява неизчерпаема комбинация от цифри.

Карловският районен съд е върнал детето на 43-годишната Галя Танева от пловдивското село Иван Вазово, която го роди вкъщи и 3 години отказваше да го регистрира, за да получи ЕГН и акт за раждане, припомня HristovHQ.

4-годишното момченце, което самата майка наричаше Буда, вече се казва Атанас Галев Танев. То прекара няколко месеца в приемно семейство в Калофер, но от средата на септември м.г. отново е с майка си.

Източник: actualno

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара