Не се отказвайте от кафето: Черната напитка предпазва мускулите от разрушаване

Не се отказвайте от кафето: Черната напитка предпазва мускулите от разрушаване. Учени от Националния университет на Сингапур са открили, че естествено срещащото се съединение тригонелин в кафето може да подобри мускулната функция и да предотврати мускулния разпад. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Metabolism.

Проучването включва 186 мъже на възраст над 60 години. Изследователите са събрали информация за здравето на субектите, взели са им кръвни проби и са измерили силата на хватката им с помощта на дигитален динамометър, устройство, което измерва интензивността на хватката при стискане с една ръка. Участниците също бяха помолени да говорят за своите хранителни навици, включително честотата на консумация на кафе.

Оказа се, че консумацията на специално естествено вещество, наречено тригонелин в кафето, корелира с по-силен захват и съответно с висока мускулна функционалност.

Учените са установили, че тригонелинът насърчава активирането на клетъчния кофактор NAD+.

Това е най-важният коензим (органично съединение), присъстващ във всяка клетка на човешкото тяло. Преобразува хранителните вещества в енергия и контролира критичните метаболитни процеси.

Активирането на NAD+ води до повишаване на производителността на митохондриите, „енергийните станции“ на мускулните клетки. Изследователите добавят, че този благоприятен ефект на тригонелина е пряко свързан с намален риск от саркопения, състояние, характеризиращо се с намаляване на скелетната мускулна маса с възрастта.

Авторите на изследването добавят, че други вещества, които могат да активират NAD+, включват аминокиселината L-триптофан и форми на витамин B3 като никотинова киселина, никотинамид и никотинамид рибозид.

Преди това учените са разработили нов начин за ускоряване на регенерацията на мускулите след нараняване.

Източник – Nature Metabolism /Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара