Във Варна – петима моряци от кораба „Руен“ се прибраха

Петима от българските моряци от кораба Руен, който беше отвлечен през декември край Сомалия, снощи се прибраха във Варна.
Корабът „Руен“ беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни. Моряците са пристигнали с полет от Оман през Турция. За БНТ капитан Александър Калчев, директор на Параходство „Български морски флот“, каза, че те са стресирани и семействата им не желаят да имат медийни изяви преди да се отърсят от преживяното. Все още не се е прибрал капитанът на кораба. По последна информация плавателният съд е в Оман.

 

HristovHQ припомня, че похитителите на българския кораб „Руен“ ще бъдат съдени в Индия, съобщи служител на индийските военноморски сили, които в събота освободиха екипажа и плавателния съд, който беше похитен на 14 декември.
35-те сомалийски пирати се очаква да пристигнат в Индия в събота и да бъдат предадени на правоохранителните органи. За първи път от години страната ще съди морски пирати. Досегашната практика индийските военноморски сили беше при спасяване на кораби и екипажи, да оставят разоръжените похители в открито море. Какви присъди ще получат пиратите засега не е ясно.
От индийския флот съобщиха, че Руен е бил използван и като база за нападения срещу други плавателни съдове. Предполага се, че от него миналата седмица сомалийските пирати са атакували и превзели кораб, плаващ под флага на Бангладеш.

 

Източник: БНТ

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара