От Вито Корлеоне до София Лорен: Проучване потвърждава, че италианците наистина говорят с ръцете си, като използват средно един жест на всеки пет думи

От Вито Корлеоне до София Лорен: Проучване потвърждава, че италианците наистина говорят с ръцете си, като използват средно един жест на всеки пет думи. Италианските герои често са изобразявани като използващи прекомерни жестове с ръце.

Сега проучване потвърди, че този италиански филмов троп наистина звучи вярно в реалния свят.

Учени от университета в Лунд са изследвали жестовете на хора от Италия и Швеция , докато говорят.

Те открили, че хората от Италия използват повече от 40 жеста с ръце в минута, докато говорят –  два пъти повече от средния швед.

И докато други култури използват жестове, за да илюстрират части от история, италианците ги използват като вид текущ коментар на това, което казват.

Изследователи от университета Лунд в Швеция накараха 12 италианци и 12 шведи да преразкажат историята на 90-секунден клип от Пингу на приятел, който не е гледал анимационния филм.

Те открили, че италианците са използвали 22 жеста с ръце на 100 думи, в сравнение с 11, направени от шведските поданици.

Предишни проучвания установиха, че италианците говорят около 188 думи на минута, което включва 41 жеста.

Д-р Мария Грациано каза: „Италианците жестикулират повече от шведите, което се очакваше.

„По-интересното е, че демонстрирахме, че хората от различни култури използват жестове по различен начин, поради различни реторични стилове и различни начини за конструиране на история.“

В допълнение към честотата на жестовете, изследователите са разгледали защо жестовете са били използвани по време на разказването на истории.

Д-р Грациано каза: „Когато разказваме истории, ние комбинираме няколко вида информация: представяме герои и събития, описваме действия и обясняваме защо.

„Ние проверяваме дали нашият слушател разбира какво казваме.

„И ако разказваме история, базирана на анимационен филм, имаме предвид и акта на гледане.“

Изследването установи, че италианците са склонни да използват по-прагматични жестове – тези, които коментират историята и представят нови части на слушателя.

Междувременно шведите са склонни да използват повече представителни жестове, които най-вече демонстрират събитията и действията в историята.

 

Източник – Daily Mail/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара