Везенков уверен в пробива си в НБА

Александър Везенков продължава възстановяването си от контузията в глезена и търпеливо чака да дойде времето, в което ще се завърне в състава на Сакраменто. Двукратният „Спортист на годината“ на България и актуален носител на наградата за „Най-полезен играч“ на сезона в Евролигата даде интервю пред Mundo Deportivo. Издание, базирано в Барселона, където обстановката не му е непозната.

Българското крило прекара три години като част от баскетболния тим на Барса говори за първия си сезон в НБА до момента и за това колко различна всъщност е ситуацията в най-силното първенство в света спрямо тази в Евролигата.

„Всичко е различно. Играта е различна, играе се на съвсем друга скорост, културата също е друга. Трябва да се адаптираш бързо, да си готов във всеки един момент. Има много мачове, пътува се много и е нужно да си на ниво както физически, така и психологически“. Това разказва Везенков пред MD, като добавя, че индивидуалните качества на играчите са съвсем различни. Първите 7-8 човека в ротацията на всеки отбор са на много високо ниво и като цяло философията в НБА е различна от европейската.

„Нещата не са никак лесни, както казах, различно е. Трябва адаптация и да си отворен към това да научаваш нови неща. За тях няма значение дали си №1 в Европа, трябва да започнеш всичко от нулата и ако се адаптираш бързо, получаваш шансове. Ако ли не – нещата стават доста трудни. Но вярвам, че мога да пробия в НБА.“, споделя още българинът.

Крилото не е единственият MVP на Евролигата, който пое към Щатите в края на 20-те си години. Саша отиде в Сакраменто на 28, а Василие Мицич, двукратен носител на отличието, подписа с Оклахома Сити на 29. Той получаваше ограничен шанс за изява, но след това бе трансфериран в Шарлът. А там с повече минути показва истинсктие си способности.

„Със сигурност това, че идваме в НБА на тази възраст, до степен прави нещата по-трудни. В Европа учим играта по друг начин. Колкото по-рано дойдеш тук, толкова по-бързо ще се адаптираш. Не просто към баскетбола, а към живота като цяло“. Добавя той, като допълва, че след като е избран в Драфта през 2017 година е имал възможности да премине в НБА по-рано, като смята, че тайминга е много важен.

На въпрос за Барселона отговаря, че в момента има много приятели в клуба и е в отлични отношения с клубната легенда Хуан Карлос Наваро.От него е научил много във времето, в което бяха съотборници. Но също така споделя, че в Барса е имало хора, които не са се отнесли с него по възможно най-добрия начин. „Няма да казвам имена, но на 100% стоя зад думите си“.

Везенков не си затваря вратата за завръщане при каталунците. Оттам премина в Олимпиакос, а после и в НБА, но сега не мисли за подобни неща. Той има договор с „кралете“ от столицата на Калифорния до лятото на 2025 година.

Източник: corner.dir.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара