Кои са възможните дати за предсрочните парламентарни избори?

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Той ще попадне в ръцете на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Но едва ли ще се сформира правителство. ГЕРБ категорично отказаха да подкрепят ПП след провалилите се преговори. Всички останали партии в парламента също гледат към избори. Но кои са възможните дати?

Все още не е ясно кой ще вземе мандата. Той трябва да бъде връчет на кандидата за министър-председател от ПП-ДБ.

Очакванията са, че някои от лидерите на формацията или премиерът в оставка ще вземе и върне папката празна

Следва третия мандат – за избрана от президента политическа формация. Всички обаче обявиха, че ще върнат празна папка. Така започваме да смятаме кога ще са изборите:

Най-ранната възможна дата е 2 юни, седмица преди евровота. За да стане това обаче до края на тази седмица буквално всеки ден трябва да се случва нещо от процедурата. Това означава за седем дни да се сложи край на процедурата с мандатите. Да се избере служебен премиер по новите правила и да се назначи правителство.

Ако всичко това се случи до 8 април, то изборите може да са 2 в 1 заедно с евровота

Всяко забавяне мести възможна дата за вота на 16 юни. Това е твърде кратко време след евровота за подготовка на изборната администрация – 23 и 30 юни.

Според някои анализатори, извънредните парламентарните избори може да са юли или дори септември.

А какви са нагласите на българите за тези предсрочни избори?

Според 61% от анкетираните политическата ситуация в страната няма да се промени. Една пета смятат, че изборите след неуспеха на преговорите дори ще задълбочат политическата криза.

15 на сто виждат възможност през избори ситуацията на задънена улица в политиката у нас да се разреши. Малцина не могат да кажат.

Източник: БНТ 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара