За да победи мафията Италия започва да взима децата и на мафиотите от Сицилия

За да победи мафията Италия започва да взима децата и на мафиотите от Сицилия. Страната ще разшири програмата си „Свободен да избираш“. Тя има за цел да попречи на децата на престъпниците да тръгнат по пътя на родителите им.

Програвата „Свободен да избираш“ е създадена през 2012 година от съдията по дела за непълнолетни Роберто Ди Бела. Той работи главно в Калабрия, където е базирана най-влиятелната мафия – „Ндрангета“.

Неговата цел е да разбие цикъла, в който властта се предава от поколение на поколение по кръвна линия

„Това е исторически момент в борбата срещу мафията“, каза министърът на правосъдието Карло Нордио.

Той представи протокол, подписан от петима министри и от Конференцията на италианските епископи.

Сега, освен Калабрия, програмата ще обхване и другите два големи бастиона на организираната престъпност в страната: Сицилия, където действа мафията „Коза Ностра“, и Кампания – областта, чийто главен град е Неапол и където действа мафията „Камора“.

„На осемгодишна възраст децата се учат да стрелят. На осем години те продават крек“, казва Киара Колозимо, председателка на парламентарната комисия за борба с мафията.

Ди Бела заяви, че е имало случаи на деца, принудени да убиват майките си, за да защитят семейната чест

Той обаче е виждал и деца, „които все още имат светлина в очите си, които се надяват на различен живот“.

От началото на програмата до сега около 150 деца са били настанени в приемни семейства или общности на тайни места в Италия. Там те се запознават с живота извън мафиотските кланове.

Според Ди Бела 30 майки са избрали да последват децата си, а седем от тях са станали сътрудници на правосъдната система.

Източник: БТА

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара