Семейство почина след консумация на супа с див чесън

Семейство почина след консумация на супа с див чесън. Австрийска двойка решила да си сготви супа у дома с див чесън, набран от гората. Оказало се, че те са го сбъркали с отровните стръкове на друго растение.

Сезонът на дивия чесън вече започна и любители на готвенето излизат да го търсят сами сред гористите райони.

Мъжът и жената били откарани в болница на 11 март с признаци на хранително отравяне. Първоначалното състоянието на двойката от Дойч-Ваграм било стабилно, но в лечебното заведение се влошило и дни по-късно съпрузите издъхнали.

Според специалисти те най-вероятно вместо див чесън са набрали стръкове мразовец, наричан още кърпикожух, който съдържа колхицин и е отровен.

Организмът реагира от два до шест часа след приема на токсичното вещество. Ако засягането на организма е по-леко, може да има затруднено преглъщане и гадене.

За да различите дивия чесън от отровните му двойници, обикновено е достатъчно да разтриете зелен стрък между пръстите си. Ако не се появи характерната за дивия чесън миризма на чесън, по-добре е да оставите билката и веднага да почистите добре ръцете си, съветват експерти.

Дивият чесън има редица лечебни свойства, а цъфтежът му е в периода април-юни. Богата е на витамини А, В и С, минерали – като калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.

Растението разширява кръвоносните съдове, като по този начин подобрява кръвното налягане. Пречиства кръвта, което помага за поддържане на нормални нива на холестерол и стопяване на мазнини.

Има бактерицидно действие, което го прави подходящ за лекуване на бронхит, астма и различни грипни състояния.

Източник: bTV

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара