Путин: Преките извършители на атентата срещу Crocus City Hall са задържани, те са пътували към Украйна (ВИДЕО)

Преките извършители на терористичната атака срещу Crocus City Hall, всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се придвижили към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им е бил подготвен прозорец за преминаване на държавната граница. Това каза руският президент Владимир Путив обръщение към руския народ по повод терористичната атака по време на концерт в Crocus City Hall.

„Задържани са общо 11 души. Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и разкриване на цялата съучастническа база на терористите: тези, които им осигуряват транспорт, очертават маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвят тайници, тайници на оръжия и боеприпаси“, допълни още Путин.
Ето пълния текст на обръщението на руския президент Владимир Путин към гражданите на Русия:

Уважаеми граждани на Русия!

Обръщам се към вас във връзка с кървав, варварски терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, невинни хора – наши сънародници, включително деца, юноши и жени. В момента лекарите се борят за живота на пострадалите, като те са в тежко състояние. Сигурен съм, че ще направят всичко възможно и дори невъзможно, за да запазят живота и здравето на всички ранени. Специални думи на благодарност към екипите на линейката и хеликоптера, войниците от специалните части, пожарникарите, спасителите, които направиха всичко, за да спасят живота на хората, да ги извадят от огъня, от епицентъра на огъня и дима и да избегнат още по-големи загуби.

Не мога да пренебрегна помощта на обикновените граждани, които в първите минути след трагедията не останаха равнодушни и заедно с лекари и служители по сигурността оказаха първа помощ и превозиха жертвите до болниците.

Ще окажем необходимата помощ на всички семейства, чийто живот е претърпял ужасно нещастие, на ранените. Изказвам своите дълбоки, искрени съболезнования на всички, които загубиха своите близки. Цялата страна, целият ни народ скърби с вас. Обявявам 24 март за ден на национален траур.

В Москва и Московска област, във всички региони на страната, са въведени допълнителни мерки за борба с тероризма и саботажа. Основното сега е да не позволим на тези, които стоят зад тази кървава баня, да извършат ново престъпление.

Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, към настоящия момент може да се каже следното. И четиримата преки извършители на терористичната атака, всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и задържани. Те се опитали да се укрият и се придвижили към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им бил подготвен прозорец за преминаване на държавната граница. Задържани са общо 11 души. Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и разкриване на цялата съучастническа база на терористите: тези, които им осигуряват транспорт, очертават маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвят тайници на оръжия и боеприпаси.

Повтарям, разследващите и правоохранителните органи ще направят всичко, за да установят всички подробности около престъплението. Но вече е очевидно, че сме изправени не просто пред внимателно цинично планирана терористична атака, а пред подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено тръгват да убиват, да стрелят от упор нашите граждани, нашите деца. Точно както някога нацистите са извършвали кланета в окупираните територии, те решават да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване.

Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще понесат справедливо и неизбежно наказание. Които и да са те, който и да ги ръководи. Пак казвам, ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, които са подготвили това зверство, това нападение срещу Русия, срещу нашия народ. Знаем каква е заплахата от тероризма. Тук разчитаме на взаимодействие с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови на практика наистина да обединят усилията си в борбата срещу общия враг – международния тероризъм с всичките му проявления.

Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги очаква една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг: нашите другари от фронта, всички граждани на страната, е да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че ще бъде така.

Източник: ТАСС / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара