„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Чували ли сте за село Шенген? Място с 1500 жители – в Люксембург, където преди десетилетия оживява идеята за Европа без граници. Тази седмица „Темата на NOVA” ще заведе зрителите до него и ще надникне в непознатата страна на Шенгенското пространство. Журналистите Деница Суруджийска, Мартин Георгиев и Антон Чавдаров проверяват защо докато свободната зона се разширява на изток – по пътищата в сърцето на Европа се спускат нови бариери. И то на фона на все по-големия туристически поток и товарни превози.

И още – каква е равносметката за Хърватия, година след приемането й в Шенген? По данни на Евростат, туризмът в адриатическата страна бележи ръст, а броят на върнатите мигранти и заловените трафиканти на хора е рекордно висок след прилагането на новите мерки. Екипите на NOVA пътуват през Букурещ до Солун и разказват историите на чакащите по границите и на тези, които се опитват да опазят границите. Какво всъщност ще се промени за всички тях само след дни, когато България и Румъния ще се присъединят към Шенгенската зона по въздух и море? 

Гледайте „На път за Шенген“ в „Темата на NOVA“ на 30 март, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара