Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Politico: Израел се съгласи да осигури сигурността на временното пристанище в Газа

И зраел се съгласи да осигури сигурността на временното пристанище, което САЩ ще построят в ивицата Газа за транспортиране на ху...

Израел се съгласи да осигури сигурността на временното пристанище, което САЩ ще построят в ивицата Газа за транспортиране на хуманитарна помощ по море. Това съобщи вестник „Политико“, позовавайки се на двама американски служители.

Те казаха, че Израел се е съгласил да създаде зона за сигурност в района на строителството на пристанището от американски персонал и да защити обекта и онези, които участват в разтоварването и разпространението на хуманитарна помощ.

Източници на изданието уточниха, че такъв план за действие все още се обсъжда и все още не е одобрен.

Възможно е трета страна да окаже съдействие за сигурността, в зависимост от това къде точно ще се намира съоръжението на брега на анклава. Но въпреки това Израел се съгласи да осигури сигурността на временното пристанище.

Представител на израелските отбранителни сили потвърди пред изданието, че военните „със сигурност ще координират действията си с американските военни при изпълнението на проекта“, но не разкри други подробности.

На 7 март президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението за изграждане на временно пристанище в ивицата Газа за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав по море. Високопоставен представител на американската администрация каза пред репортери, че доставките ще се извършват през Кипър.

Плановете на САЩ са до Газа да достига помощ от колкото 2 млн. порции на ден. Според експертите обаче, процесът отнема много време и е скъп.

Неоспорим е фактът, че най-добрият начин за доставяне на помощи е чрез камиони, но те доста често са обстрелвани и палестинците остават гладни.

Пристигането на плаващия кей ще отнеме седмици и още около 10 дни за изграждане.

Междувременно армията на САЩ и други страни като Йордания, Израел и Египет изпращат помощ по въздух на ивицата Газа.

Шон Макфейт, авторът на книгата Новите правила на войната, казва, че плановете на САЩ са безразсъдни. Според него няма как те да знаят дали помощта отива при правилните хора, защото пряк физически контрол над него.

„Знаем, че Хамас краде от хората. Така че ми изглежда по-скоро като политически трик в изборна година“, казва той.

Източник – Politico/Превод:SafeNews

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!