Repubblica: САЩ блокираха изявлението на Г-7, осъждащо руските президентски избори

САЩ блокираха изявлението на Г-7, осъждащо президентските избори в Руската федерация, изготвено от председателстващата я Италия. Това пише вестник La Repubblica, позовавайки се на свои източници, като обяснява, че подобно решение е продиктувано от желанието да не се даде повод на Москва да се намеси в предстоящите американски избори през ноември.

Както посочва изданието, в Италия са подготвили изявление, в което руските избори са наречени „фарс“.

Документът е оттеглен от съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан.

„Не са свободни избори, но реалността е, че Владимир Путин е президент“, цитира изданието Съливан.

Американската страна ги нарече „несвободни и несправедливи“, като тази теза се споделяше от мнозинството представители на колективния Запад.

В същото време в самата Италия оценките се разминаваха, което доведе до нова вълна от спорове за стабилността на управляващия съюз. Вицепремиерът и министър на транспорта и инфраструктурата Матео Салвини, лидер на партията Лига, каза, че е „взел под внимание резултата от руските избори“ и че „хората, които гласуват, винаги са прави“.

В същото време вторият вицепремиер и външен министър Антонио Таяни, който оглавява друга управляваща партия, Forza Italia, твърди, че руските избори са били белязани от „натиск и насилие“. Италианският премиер Джорджия Мелони се ограничи да посочи предполагаемата незаконност на изборите в „окупираните украински територии“.

Припомняме, че изборите за президент на Русия се проведоха от 15 до 17 март. За първи път те се проведоха в рамките на три дни и чрез дистанционно електронно гласуване, което имаше в около една трета от областите в страната. Според ЦИК, след обработка на 100% от протоколите, сегашният държавен глава Владимир Путин печели с 87,28% от гласовете. Изборите записаха рекордна активност в съвременната история на Русия – 77,44%.

Руската страна многократно е заявявала, че Москва никога не се е намесвала в американските избори и няма да направи нищо подобно на предстоящия вот.

Източник – Repubblica /Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара