Атаката на Иран срещу Израел: Американските сили са прихванали повече от 70 дрона и най-малко три балистични ракети

Американските сили са прехванали повече от 70 еднопосочни атакуващи дрона и най-малко три балистични ракети по време на атаката на Иран срещу Израел, според двама американски служители, запознати със ситуацията.
Балистичните ракети са били прихванати от военни кораби в източната част на Средиземно море, каза един от официалните лица. Иран е изстрелял общо повече от 100 балистични ракети срещу Израел, според високопоставен служител на администрацията.

Американският флот в момента има два разрушителя в този район,

и двата са разрушители с управляеми ракети, способни да прихващат изстрелвания на ракети и дронове.

Американски изтребители също бяха част от отговора на атаката на Иран в събота и свалиха дронове, изстреляни към Израел, каза друг американски служител пред CNN.

Дронове и ракети са изстреляни срещу Израел от Иран, Хизбула и хусите. Атаката е извършена на три „вълни“: с дронове, с балистични ракети и крилати ракети. Операцията е наречена от Революционната гвардия „Истинско обещание “.
Мисията на Иран в ООН заяви, че атаката срещу Израел „може да се счита за завършена“, като я предупреди да не прави „поредна грешка, докато Израел планира „значителен отговор“, според израелските медии. „Който ни нарани, ние ще го нараним. Ние ще се защитим от всяка заплаха“, подчерта в речта си израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелската авиокомпания El Al Airlines отмени 15 полета,

планирани за събота и неделя, съобщи превозвачът. Засегнатите международни дестинации включват Париж, Рим, Барселона, Милано, Букурещ, София, Атина, Дубай и Москва, се казва в изявление на El Al.
Йордания обяви, че временно е затворила въздушното си пространство поради „опасната ситуация в Близкия изток“, съобщи агенция Ал Мамлака. Малко по-късно транспортният министър на страната отрече.
Ирак обяви, че затваря въздушното си пространство и прекратява всякакъв въздушен трафик .
Ливан също обяви временно затваряне на въздушното си пространство, съобщи ливанската телевизия Al Jadeed късно в събота.
Противовъздушната противовъздушна отбрана на Египет е била в повишена готовност, както съобщава египетската телевизионна мрежа Al-Qahera News, позовавайки се на високопоставен служител на службите за сигурност.

HristovHQ припомня, че късно в събота вечерта Иран обяви, че е изстрелял дронове и ракети срещу Израел. Причината – отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. Новината за атаката с дронове беше съобщена по иранската държавна телевизия.
Американски и британски военни самолети са свалили ирански дронове над районите на иракско-сирийската граница, съобщи израелската телевизия CH 12 TV. Британските самолети излетяха от Кипър. Според източници дронове са били свалени от йорданската страна на долината на река Йордан и са се насочвали към Йерусалим. Те обаче са заловени близо до иракско-сирийската граница .
По-рано сирени за ракетни нападения прозвучаха в южната част на Израел, край Мъртво море, в района на Йерусалим и в северната част на страната, съобщиха Израелските сили за отбрана на фона на мащабна атака с дронове и ракети от страна на Иран.
Израелското правителство призова жителите на Голанските възвишения да стоят близо до бомбоубежища.
Подобни инструкции получиха и жителите на градовете Ейлат, Димона и Наватим в пустинята Негев, съобщи израелска телевизия. Голанските възвишения се очаква да бъдат цел на ирански нападения, съобщиха американски медии, позовавайки се на израелски представители.
Радикалната групировка “Хизбула” каза, че е изстреляла тази нощ десетки ракети “Катюша” от Ливан към Голанските възвишения, заради което бяха активирани сирените за тревога в кибуца Снир.

Източник: CNN /Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара