Тревожно откритие – поглъщаме ежедневно микропластмаса, тя отива в мозъка

Учените направиха тревожно откритие – погълнатата с харна и вода микропластмаса отива в мозъка. Това последно откритие може да ви се стори трудно за възприемане. Според статия, публикувана в списание Environment Health Perspectives, малки парченца пластмаса попадат в мозъка. Изследователи от Университета на Ню Мексико твърдят, че микропластмасата от водата, храната и въздуха, който дишаме, си проправя път от червата в други части на тялото, като бъбреците, черния дроб и мозъка, според съобщение за пресата от университета.

„През последните няколко десетилетия микропластмаса е открита в океана, в животни и растения, в чешмяна и бутилирана вода“, казва в съобщението Елисео Кастийо, доцент в отдела по гастроентерология и хепатология в катедрата по вътрешни болести на Медицинския факултет на Университета на Ню Мексико.

Учените установиха, че хората консумират пет грама микропластмаса всяка седмица, което е приблизително колкото теглото на кредитна карта.

Те установиха, че микропластмасата се придвижва от червата към други органи в тялото.

В статия, публикувана в списание Cell Biology and Toxicology, Кастийо установява, че микропластмасата променя имунните клетки, наречени макрофаги, отговорни за защитата на организма от чужди частици, като по този начин води до възпаления в организма.

Следващото проучване на Кастийо ще изследва как храната влияе върху начина, по който микропластмасите се абсорбират от организма.

„Храната на всеки човек е различна“, казва той. „И така, това, което ще направим, е да дадем на лабораторни животни храна с високо съдържание на холестерол/високо съдържание на мазнини или храна с високо съдържание на фибри и те ще бъдат или изложени, или не на микропластмаси“, казва Кастийо. „Целта е да се опитаме да разберем дали храната влияе на усвояването на микропластмасите в организма ни.“

Според проучване, публикувано в списанието Environmental Pollution, независимо от това какво ядете, не можете да избягате от микропластмасите.

Учените са установили, че 90% от протеините, включително веганските алтернативи, съдържат микропластмаса, която е свързана с негативни последици за здравето.

 

Източник – New York Post/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара