„Друсан чай“ е новият хит сред учениците: Последствията може да са зловещи!

„Друсан чай“ е новият хит сред учениците: Последствията може да са зловещи!

Медиците потвърждават, че „друсаният чай“ е изключително опасен. Причината – наличие на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил.

Приблизително 70% от учениците са пробвали дрога. Според тях непълнолетните употребяват повече от забранените вещества от студентите. Най-опасна е синтетичната дрога. Веднага след марихуаната навлиза нова дизайнерска дрога – „друсан“ или „къпан чай“. Тя е много по-опасна заради тежките химикали в нея. Това показват последните данни на неправителствени организации.

Мария Куманова е майка на син, зависим от цели 14 години. Пита се къде е сгрешила – синът й започнал да се дрогира като тийнейджър. В момента е на 30 години. Тя обяви, че всеки път й обещавал да спре и тя му вярвала.

Нещата започнали да се влошават заради честата употреба. Той отключил психични заболявания, както и агресивното поведение. Младежът бил лекуван принудително за 3 до 6 месеца. Според нея институциите не помагат и заради това създала фондация, в която да помага на родители като нея. Категорична е, че най-голямата заплаха са дизайнерските дроги.

Председателят на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас Роси Димова коментира, че чаят е билка, а „върху билката се прави формула с ацетонов разтвор, който се издухва така се оставя разтворът, който е направен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено много неравномерно“. Тя добавя, че това е евтино и се предлага на младежите. Най-често се пуши под формата на цигара.

Майката на зависимия 30-годишен мъж споделя, че родители търсят помощ за непълнолетните си деца, а такова лечение за тях – нямало. Според данни на Министерството на вътрешните работи най-често друсаният чай се подготвя в циганските махали.

„Най-често констатираме, че иззетият друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво представлява „друсания чай“, това е една обикновена билка която дилърите третират с различни вещества и след като ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги употребяват. Но искам да отбележа че самата употреба на друсан чай е много опасна за здравето на хората“, подчертава началникът на Отдел „Наркотици“ към ОДМВР-Бургас Иван Маринов.

Според последната информация смъртните случаи при подрастващите са в резултат не от свръхдоза, а от психично състояние, довело до самоубийство. От МВР допълват, че най-употребяваният наркотик сред учениците остава марихуаната, но с бързи темпове я настига „друсаният чай“.

Източник: Нова телевизия

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара