Часове до пълното слънчево затъмнение! Чакат се мощни геомагнитни бури

Часове до пълното слънчево затъмнение! Чакат се мощни геомагнитни бури. Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще закрие нашата звезда, ще съвпадне с пика на слънчева активност. Той се характеризира с мощни експлозии с изхвърляне на маса от горния му слой – короната.

Невероятното е, че ще се виждат с просто око като усукана спирала и ще блестят с преливащи се цветове. Ще са по-ярки в сравнение с други изригвания.

Според соларния физик Скот Макинтош слънцето ще заприлича на ядосан таралеж.

Явлението ще се наблюдава първо в Мексико, а после през южните американски щати ще стигне до Ню Йорк и Мейн, а накрая до Северния Атлантически океан. В зависимост от местоположението пръстенът ще е видим между 2 и 4 минути и половина.

В България няма да е възможно, но американците ще виждат изхвърлянето на плазма от короната на Слънцето.

При този процес се случват повече изригвания, геомагнитни бури, полярни сияния и земетресения. На 23 и 24 март март Земята беше ударена от най-силната геомагнитна буря от 6 години насам заради пика в активността на нашето светило. Тя изкриви магнитното поле на планетата, като стигна само за 8 минути до нас.

До следващата година ще наблюдаваме множество силни изригвания, които може да нарушат и комуникациите.

В момента се намираме в максимума или в средата на 11-годишния цикъл. Освен с бури, етапът се характеризира и с доста земни трусове.

Те обаче не са толкова разрушителни, колкото ще бъдат до 2 – 3 години. Тогава на нашата звезда ще протекат друг тип процеси, водещи до опустошителни разтърсвания на земната кора, сочат до известна степен апокалиптични прогнози, с които сме постоянно заливани.

Това обясни проф. Боян Киров от Института по космически изследвания и технологии, след като в последната седмица земните пластове се разместиха на много места.

Най-близо до нас беше земетресението в Никшич, Черна гора, на 14 март с магнитуд от 5,7. Преди това на 8 март имаше трус от 4,8 на Додеканезките острови (на границата между Гърция и Турция). Най-силното пък беше на един от островите Фиджи на 27 март – 6,7 по Рихтер.

Двата процеса на Слънцето, водещи до повече трусове в момента и след 2-3 години, са от различно естество.

При първия, който се случва сега, движението на земните пластове се определя от т.нар. слънчеви петна, които в периода на нарастващ цикъл са много повече, отколкото при намаляващ. Те представляват магнитни полета, в които плазмата е по-хладна и затова от Земята се виждат в тъмен цвят. От тях се изхвърля слънчева маса. Тя се движи заедно с магнитното поле и ако потокът е насочен към нашата планета, води до магнитни бури. Колкото повече петна има, толкова по-голяма е вероятността за изстрелване на магнитната маса, изригване на магнитни бури и оттам – земетресения.

По време на 11-годишния цикъл те постепенно се увеличават. Към петата-шестата година стават между 80 и 180. После започват да намаляват, за да стигнат до около 20, а в изключително редки случаи до 0, обясни професорът.

При втория процес на Слънцето, който се очаква към 2026 – 2027 г., броят и силата на земетресенията са обусловени от високоскоростния слънчев вятър. Негов източник са дупките в слънчевата корона.

При ултравиолетово излъчване изглеждат тъмни. Също като петната те са източници на магнитни полета, но предизвикват по-бърз слънчев вятър, геомагнитни бури и земетресения с голяма сила – с магнитуд над 5.

Учените дълго време твърдяха, че няма начин да се предскаже кога ще се разместят земните пластове и с каква сила. Но съвременните средства вече дават голяма доза оптимизъм в това отношение.

Два екипа откриха начини да се разбере предварително дали идва трус. Единият е чрез изкуствен интелект (ИИ), а другият – чрез оптичната мрежа за доставка на интернет.

В първия случай американски сеизмолози от Остин, Тексас, успяват да прогнозират със 70% точност събития в рисков район в Китай. При това достатъчно рано – една седмица преди събитието. Работили са над проекта 7 месеца. ИИ е засякъл активността, която предстои, след като е бил обучен какво е било характерно в последните 5 години за тази област.

От 14 реални земетресения е пропуснал едно и е предвидил 8, които така и не са се случили, пише сп. „Смитсониън“. Някои изследователи смятат, че използвайки базата с данни за дейността на конкретно сеизмично активно място, ИИ може да пресметне дори магнитуда. Но засега това не е масово приложимо.

Активността на звездата води до множество земетресения в момента, полярни сияния и нарушения на комуникациите

Ще се наблюдава в по-ярки цветове, от Мексико до Северния Атлантически океан

Също с изкуствен интелект европейски учени са изработили нова карта на земната кора, анализирали са процесите, които протичат, и са проследили динамиката на разломите, за да прогнозират бъдещи трусове.

„ИИ може да използва голям набор от данни, за да опише вероятното движение на земни пластове при бъдещо земетресение“, казва Мишел Кампило, френски сеизмолог и ръководител на проекта.

Неговата група е разгледала краткосрочната еволюция на разломите (районите с геоложки фрактури) и така става възможно да се разберат по-добре физическите процеси, които водят до силни земетресения.

А това рефлектира върху подобряване на оценката на риска и спасяване на хората, които живеят наоколо.

Източник: 168 часа

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара