В Германия влиза в сила закон за легализация на канабиса

В Германия влиза в сила закон за легализация на канабиса. Той ще регулира притежанието и отглеждането на канабис, който предизвика полемика в германското общество.

Според новите правила жителите на Германия на възраст над 18 години имат право да притежават не повече от 25 грама канабис на улицата за собствена употреба. Вкъщи е позволено да отглеждате не повече от три храста канабис или да имате максимум 50 г канабис за собствени нужди. Сега растението е премахнато от списъка на забранените вещества.

Вече може да се пуши канабис на обществени места, но е забранено в близост до деца, тийнейджъри, както и в близост до детски градини, училища, детски и спортни площадки, както и на пешеходни зони през деня. От юли вторият етап на легализация ще позволи на контролираните от държавата общества за канабис да отглеждат канабис при строги условия и да разпространяват наркотика на членове на такива организации. В същото време законът предвижда мерки за предотвратяване на пристрастяването към канабиса.

Частичната легализация на канабиса през 2021 г. беше включена в коалиционното споразумение на Социалдемократическата партия на Германия, Зелените и Свободната демократическа партия. Здравният министър Карл Лаутербах заяви, че влезлият сега в сила закон е принудителна мярка. Според него това ще позволи на държавата да защити гражданите от по-опасните смеси за пушене и други наркотици, които се разпространяват безконтролно на черния пазар.

Опозицията, федералните държавни власти и различни организации се противопоставиха на легализирането на канабиса, вярвайки, че новите правила ще се отразят негативно на борбата с престъпността.

Източник – ТАСС/ Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара