Не си доволен от заплатата? Стани автомонтьор и те чака охолство!

Не си доволен от заплатата? Стани автомонтьор и те чака охолство! Това става ясно от  прегледа на обявите за работа. От тези публикувани през пследния месец се оказва, че за 2-3 години заплащането на автомонтьорите в България се е увеличило с над 50%. Така средната заплата на служител с опит вече гони 5 хиляди лева месечно.

Стартовите заплати за хора без предишен опит започват от 2000 лева месечно, почти колкото са и на лекарите. В момента доктор със завършена специалност се назначава в държавните и частните болници с около 2200 лв. месечна заплата.

Тънката разлика, е че най-често за лекарите това е бруто, докато при автомонтьорите е чисто поради ред познати причини. Така от прегледа на сайтове за работа се оказва, че в момента почти няма сервиз на оторизирани дилъри на автомобили в България, който да не търси мехатроници, както е актуалното име на тази професия.

Има сервизи, които предлагат минимум 3000 лева за младши автомонтьор, и такива, които обявяват заплати от 3400 лв.

Сред обявите на много известен сервиз на вносител на коли има дори такава за служител на автомивка със стартова заплата от 1800 лв. месечно.

Все пак при обявите се посочват и определени изисквания. Например няма работна позиция за автомонтьори, за която да не се изисква високо ниво на компютърна грамотност и опит в използването на специализирана диагностична апаратура и софтуер.

Още по-високи са изискванията при ремонт на лекотоварни и товарни автомобили и специализирана техника. Но там и стартовите заплати са от 3500 лева нагоре и вероятно с течение на времето и натрупването на опит отиват до над 5 бона месечно.

Според хора от бранша една от причините за видимото увеличение на заплатите в тази сфера е достасилното изтичане на служители в чужбина и прекомерния брой автомобили. Дори в българските сайтове се срещат обяви за набиране на мехатроници за работа в Германия и Нидерландия, където се предлагат същите суми, но в евро.

Източник: 24 часа

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара