Зимата не си е отишла! След априлското лято, тя се завръща!

Зимата не си е отишла! След априлското лято, тя се завръща! Лято, пролет и зима в едно ще преживеем през новата седмица, сочи седмичната прогноза на синоптиците от държавната метеорологична служба – НИМХ. Ето какво гласи тя:

В началото на новата седмица вятърът ще се обърне от юг-югозапад, ще бъде до умерен и с него ще се затопли още, дневните температури ще достигат и надхвърлят 30°, в отделни райони до 33°-34°. Ще бъде с разкъсана висока облачност, която във вторник от югозапад ще се увеличава, вплътнява и снижава.

Привечер във вторник на отделни места в крайните западни райони е възможно да превали краткотрайно.

В сряда в източната половина от страната ще се задържи с югозападен вятър и високи температури, все още с разкъсана облачност. Над западната въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с усилване на вятъра. Възможни са градушки. Има повишена вероятност за локални значителни количества валеж.

Към вечерта и през нощта срещу четвъртък, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, ще нахлува студен въздух. Сутрешните температури във вторник и сряда ще са доста високи, в повечето места между 13° и 18°, но в сряда дневните ще започнат да се понижават – значително в Западна България, където ще остават до 18°-20°, но на изток ще са все още до 26°-28°.

В четвъртък и петък ще е ветровито и застудяването ще продължи. Облачността ще е променлива, на места ще има и краткотрайни валежи; отначало над около 1100-1200 метра ще вали сняг, но постепенно границата дъжд-сняг ще се понижава.

Ще се понижат и нощните температури, а и дневните ще бъдат под климатичните норми за тази част от април, максималните – до 20°, в петък на места и под 15°. В събота вятърът ще отслабне, валежи ще има на малко места. Минималните температури ще са близки до нулата, на отделни места по високите полета в Югозападна България и под нулата, преобладаващите максимални ще са между 12° и 17°.

Източник: НИМХ

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара