Методи за премахване на нитратите от зеленчуците

Методи за премахване на нитратите от зеленчуците. Въпросът за наличието им в храните става все по-актуален напоследък. Нитратите са азотни съединения, които се използват в селското стопанство за подпомагане на растежа на растенията. Въпреки че са необходими за правилното развитие на зеленчуците, прекомерното им натрупване може да бъде опасно за нашето здраве.

Когато храни, богати на нитрати, се съхраняват в условия на повишена температура и ниско или никакво количество кислород, нитратите се превръщат в нитрити, които са особено опасни, защото могат да предизвикат различни здравословни проблеми.

За да премахнете нитратите от зеленчуците са нужни няколко стъпки.

Накисването на листните зеленчуци в студена вода за поне половин час е ефективен метод за намаляване на нитратите. Често сменяйте водата, за да осигурите по-добро изчистване на нитратите, като за по-добър ефект можете да добавите една лъжичка оцет или малко сода бикарбонат във водата.

Ако нямате време за накисване, обилното измиване на зеленчуците със студена течаща вода също помага за намаляване на съдържанието на нитрати.

Морковите и картофите могат да бъдат нарязани на половина и накиснати в студена вода за 1-2 часа преди консумация. По време на варенето, от тях могат да се премахнат от 40% до 80% от нитратите, като водата се изхвърля.

Краставиците, корнишоните и тиквичките трябва задължително да се белят, тъй като обелките им съдържат по-висока концентрация на нитрати.

За останалите растения е добре да премахнете частите им, които са с най-голяма концентрация на нитрати. Това са кочанът, външните листа на зелето, обелките на краставиците и тиквичките, дръжките и опашката на краставицицвекло и ряпа.

Нитратите в зеленчуците са неизбежна част от съвременното земеделие. С правилните методи можем значително да намалим тяхното количество и да се предпазим от вредните им ефекти. Накисването в студена вода, обилното измиване, обелването и премахването на определени части от зеленчуците са лесни и ефективни начини да осигурим по-безопасна храна за нас и нашите близки.

Източник: actualno

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара