Забранява ли Библията татуировките?

Татуировките съществуват от хилядолетия. Хората са ги получили най-малко преди пет хиляди години. Днес те са често срещани навсякъде от маорските общности в Нова Зеландия до офис парковете в Охайо . Но в древния Близък изток писателите на еврейската Библия забраняват татуирането. Съгласно Левит 19:28, „Да не правите рани по месата си заради мъртвите, нито да нарязвате белези върху себе си.”

В исторически план учените често са разбирали това като предупреждение срещу езическите практики на траур. Но езиковият учен Джон Хюнергард и експертът по древен Израел Харолд Либовиц твърдят, че татуировката е била разбирана по различен начин в древни времена .

Huehnergard и Liebowitz отбелязват, че появата на забраната за разрези или татуировки идва веднага след думите, ясно свързани с траур, може би потвърждавайки първоначалната теория. И все пак, разглеждайки какво се знае за ритуалите на смъртта в древна Месопотамия, Сирия, Израел и Египет, те не намират препратки към маркиране на кожата като знак на траур. Те също така отбелязват, че има други примери в Левит и Изход, където две половини на стих разглеждат различни въпроси. Така че това може да е така и тук.
Египетските пленници били жигосани с името на бог, което ги означавало като вещи на жреците или фараона.

Това, за което очевидно често се използват татуировки в древна Месопотамия, е отбелязване на поробени хора (и в Египет като декорации за жени от всички социални класи). Египетските пленници били жигосани с името на бог, което ги означавало като вещи на жреците или фараона. Но поклонниците могат също да бъдат жигосани с името на бога, на когото се покланят.

Huehnergard и Liebowitz предполагат, че като се има предвид ключовата роля на бягството от египетското робство в древните еврейски закони, Тората първоначално забранява татуирането, защото е „символ на робство“. Интересно е обаче, че те пишат, че има още едно очевидно споменаване на татуирането в еврейската Библия. Исая 44:5 описва децата на Яков, които се посвещават на Бог: „Един ще каже: „Аз съм на ГОСПОДА“… Друг ще маркира ръката си „на ГОСПОДА“.“ Тук татуировката изглежда е допустима като знак за подчинение , не на човешки господар, а на Бог.

Древните равински дебати породиха множество различни теории за значението на забраната за татуиране. Някои власти смятат, че татуировките са забранени само ако имат определени послания, като името на Бог, фразата „Аз съм Господ“ или името на езическо божество. Талмудическият закон, разработен около 200 г. от н.е., гласи, че татуировката е забранена само ако е направена „с цел идолопоклонство“ — но не и ако има за цел да отбележи статута на човек като роб.

Значението на забраната за татуиране може да се е променило с времето, разбира се. Но в древни времена може изобщо да не е ставало дума за траурни практики.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара