Проследете посещението на папа Франциск на живо по БНТ

Три канала на обществената телевизия
ще предават събитията от програмата на папа Франциск в България

Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май в рамките на апостолическото пътуване, което включва освен нашата страна и съседна Северна Македония. Официалната покана към  Светия отец бе отправена от премиера Бойко Борисов при посещението му във Ватикана на 25 май миналата година,  само седмица след приключилата в София среща на лидерите на ЕС за Западните Балкани. Визитата на папа Франциск в България и Северна Македония поставя темите за мира, добросъседството  и благоденствието в специфичния междурелигиозен контекст на Балканите. Самото посещение преминава под мотото “Pacem in Terris” („Мир на земята“) и припомня енцикликата на  папа Йоан XXΙΙΙ, наричан „българският папа“, който в качеството си на папски легат е живял 10 години в България. От 1925 до 1944 година службата на Монсиньор Ронкали преди да бъде избран за папа, преминава през  Гърция, Турция и България и се смята, че тези земи са го вдъхновили за енцикликата си „Pacem in Тerris“.
БНТ ще проследи всички знакови моменти от посещението на епископа на Рим в преки предавания и репортажи. Специалното коментарно студио започва на 5 май (неделя) от  9:00 часа и ще се излъчва по БНТ1 и БНТ4. Водещи са Добрина Чешмеджиева и Георги Любенов. Продуцент на извънредната програма е Теодора Каролеева.
Папа Франциск ще пристигне в София в 10:00 часа на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. В програмата на посещението е включена и среща на българския премиер със  Светия отец, а камерите на обществената телевизия ще предават всички подробности от първото посещение на папа Франциск у нас.
Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което  гостът ще бъде приет от президента на България Румен Радев.
По-късно на пл. „Атанас Буров“ папа Франциск ще произнесе слово пред представители на дипломатическия корпус, институциите и граждани.
В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата.
След кратка молитва пред престола на Св.Св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, от площада пред  храма папата ще произнесе заедно с присъстващите молитвата „Царице Небесна“ (Regina coeli).
По-късно папа Франциск ще  отслужи литургия, която ще бъде предавана пряко от площад „Александър І“ по БНТ1 и БНТ4. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица, а обществената телевизия ще излъчва светата литургия за цял свят. От специалното студио на БНТ, което е с начален час 16:00, Горан Благоев ще коментира смисъла и символиката на ритуала, думите и посланията.

На 6 май папа Франциск на 6 май ще посети град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. От 10,00 часа БНТ2 ще излъчи  в преки репортажи от църквата „Пресвето сърце Исусово“ светата  литургия, която ще отслужи Светият отец. Около 200 деца ще получат от него първо причастие.  По-късно е предвидена срещата с католическата общност, която ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“. БНТ1 ще излъчи акценти от церемонията.
Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“. На живо от  17:15 часа БНТ1 и БНТ4 ще излъчат Месата за мир. Водещ на прякото предаване е Бойко Василев, продуцент – Катя Тодорова.
Папската визита в България се провежда и в силно променящ се междурелигиозен контекст, отбелязва в коментар по повод посещението Радио Ватикана.  В началото на февруари, по време на посещението на  Светия отец в ОАЕ бе подписана Съвместната декларация за братство. Документът  е отправна точка за нов прочит на взаимоотношенията между различните религии. С нея се утвърждава   призив за братство между хората и се осъжда всяка форма на насилие, особено по религиозни мотиви. „Междурелигиозната среща в София е възможност за още една стъпка в посока на сплотяване на различните верски общности, които да насърчават истинското развитие и мира в региона“, се казва в публикацията на Радио Ватикана. Още една територия в която диалогът, разбирането, културата на толерантността, приемането на различията и съвместното съществуване на хората биха допринесли значително за намаляване на редица икономически, социални, политически и екологични проблеми.“
Папа Франциск ще отпътува от страната ни на 7 май.
БНТ е официалната телевизия, която ще излъчва посещението на папа Франциск и ще осигурява международен сигнал за телевизионните оператори от цял свят.

2 Коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара