Бетон лежи върху уникално антично съоръжение на „Буджака“


Незаконни прегради, които спират достъпа до морето, установи проверка на общината в Созопол. По-фрапиращите нарушения са на „Райския залив„ в местността „Буджака“.

Бетонни стени и високи огради скриват морето. Достъп до малкия плаж на „Райския залив“ има, но само до част от него.

Заради оградите няма възможност хората как да слязат до самия бряг. И не само самите туристи, тези, които имат на втора линия къщи, трябва десетки, дори стотици метри да заобикалят отнякъде, за да слязат долу до морето, обясни концесионерът на плажа Стойчо Неделчев пред bTV.

За да стигне до заградените части от плажа и концесионерът ползва лодка. „Като тийнейджър съм израснал по тези места и странното е, че тези огради са нанесени върху скалите, нямам представа точно кога са били лозя“, допълва той.

Проверката на общината отне месец и установи няколко нарушения. „Не са чак толкова много, колкото хората очакват, примерно нещо „уау“, всички достъпи са запушени към морето, не е така. Основните, тези които са фрапиращи, са три-четири“, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Съставени са констативни актове и незаконните прегради ще бъдат премахнати, обещават от администрацията. Част от хотелите са изградени върху уникално антично съоръжение от 5 в. пр. Хр., твърди спелеологът Атанас Русев. През 2007 г. екипът му започва проучване, прекъснато от излят бетон.

Той разказа, че под „Буджака“ има голяма пещерна система, която е била използвана в древността за водоснабдяване на града. „13 години по-късно търсим пещерата. Вторият път имаме късмет. Входът се оказва под един от хотелите.“ От музея в Созопол уточниха, че се чака проект за реставрация и консервация на питейния тръбопровод, датиран като най-древния у нас.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара