Есенното листо, Знамето на Желатин


От 23 септември до 29 октомври пилоните на Националния дворец на културата се превръщат в специално пространство за изкуство. В продължение на месец различни художници ще показват произведенията си под формата на знамена. В първите две седмици видяхме „Свободни знамена“ на българския артист Правдолюб Иванов, който интерпретира миналото на Балканите и географското им и социално разположение в света днес, както и на артистичния колектив Клер Фонтен, чиито „Озонови знамена“ отправиха послание, приканвайки ни да се замислим върху мащабните ефекти от климатичните промени.

Есенното листо, Знамето на Желатин

От днес до 22 октомври, на пилоните пред НДК се веят „Есенното листо, Знамето на Желатин“ на австрийския колектив Gelitin (Желитин). Характерен за групата маниер да пазят в тайна произведенията си, те отхвърлят рутинното поведение, наслаждавайки се на изкуството от нова гледна точка. За оживяващата и специално изработена, скулптурна инсталация от знамена, поставени на почти 30 метра височина, на пилоните пред НДК, Желитин отново залагат на неизменния си артистичен стил. Четиримата артисти създават „Есенното листо, Знамето на Желатин“, съчинявайки  кратка поема за есенното листо, “кралицата на всички знамена” и единственият флаг с две различни страни. 

За авторите

Gelitin (Желитин) е австрийска артистична група, която се състои от художниците Волфганг Гартнер, Флориан Райтер, Али Янка и Тобиад Урбан. Техните професионални истории са различни, но се обединяват в средата на 90-те години във Виена, Австрия, с желанието да изследват разнопосочните форми на съвременната скулптура, обезвреждайки ралични табута. Изкуството е също толкова неотделимо от живота им, колкото и тяхната ексцентричност.

Желитин разгръщат своята практика в крехките пресечни точки на хумора, спонтанността, детинската наивност, интимна истина и себепровокация, които пораждат техните сензационни пърформанси и визуално нестандартни работи.

Предвестници на релационната естетика, Желитин играят с участието на публиката и сътрудничеството като основна опора на техните творби. Нагласите стават форма и зрителите са поканени да се включат, отхвърляйки рутинното поведение и наслаждавайки се на изкуството от нова гледна точка. Точно като името си – неподатливо на категоризиране, променящо формата си, Желитин не подлежат на дефиниция и трудно могат да бъдат вкарани в някакъв прототип, те са като сапун – трудно е да бъдат уловени. 

Eдни от най-големите звезди на австрийската артистична сцена, Желитин представят страната на 54-то Венецианско биенале, както и участват с пърформанс в Manifesta 11. Завидната им биография включва участия в изложби в редица престижни музеи и галерии: Kunsthalle Wien, Secession и Museum of Contemporary Art, Виена, Австрия, Museum Boijmans Van Beuningen, Ротердам, Нидерландия, Fondazione Prada и Fondazione Nicola Trussardi - Teatro Arsenale, Милано, Италия, Cabaret Voltaire, Цюрих, Швейцария, Musée d'Art moderne de la Ville de Paris, Париж, Франция, галериите Perrotin и Gagosian. 

Снимки: Владимир Томашевич

„Есенното листо, Знамето на Желатин“ са част от проект "Форми, изкуство в публична среда", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа 2020“ от фондация Мусиз, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара