Собственикът на Vivacom купува Нова тв?


Очаква се съвсем скоро собствениците на „NOVA“ да бъдат сменени. Преговорите за продажбата на медийната група били в напреднала фаза. Тя е притежание на братята Георги и Кирил Домусчиеви на United Group – компанията, която неотдавна придоби мобилния оператор „VIVACOM“. Това съобщиха източници на „Фрог нюз“, които са близки с NOVA Broadcasting Group.

Все още се уточнявали условията, но сред опциите било да се оформи като част/условие от договора по прехвърлянето на „VIVACOM“. Припомняме, че мобилният оператор беше продаден за 1,3 милиарда евро, след като преди това Спас Русев и компания я придобиха за едва 300 милиона евро в оспорван търг. Според експерти, новите собственици ще наследят много тежести покрай дяловете във „VIVACOM“.

Тази година укриващият се в Дубай Васил Божков разкри схеми за финансиране на „NOVA“ чрез рекламни договори за десетки милиони. Кирил Домусчиев обаче отрече твърденията му. Дума срещу дума – всякакви изводи са възможни.

Смята се, че зад идеята медията да бъде продадена точно на базираната в Сърбия United Group е на руската Внешторгбанк. Тя участва в купуването на „VIVACOM“ от Русев с близо 230 милиона евро. Името на Делян Пеевски също е сред инициаторите. Той от своя страна продаде на Домусчиеви „Канал 3“, както и част от радиата си.

Причина за продажбата била и все по-трудното финансиране на медиите от NOVA Broadcasting Group. Споменавали се и очакваните промени в политическата обстановка и управлението на България.

Казусът става още по-интересен, ако се добавят слуховете, че сръбският бизнесмен Драган Шолак, който е създател на United Group, е в отдавнашни връзки с американска разузнавателна централа. Изниква въпросът – как това ще се комбинира с руските интереси през Внешторгбанк?

Напомняме, че United Group е създадена от Шолак през 2000 година като неголям кабелен оператор. Към момента той е миноритарен акционер с дял от близо 39 процента.

NOVA Broadcasting Group придоби още три телевизии и четири радиостанции – „Канал 3“, „The Voice TV“, „Magic TV“ и радиата „Витоша“, „Веселина“,“The Voice“ и „Magic FM“. Всички те са свързани с името на депутата Делян Пеевски.

През 2013 година NOVA Broadcasting Group придоби „Нетинфо“. Сайтът се занимава с развиване и поддържане на информационни и портални уебсайтове, като в портфолиото му са „АБВ поща“, „Vbox7.com“, „Vesti.bg“, „DarikNews.bg“, „Sinoptik.bg“, „Edna.bg“, „Gong.bg“ и други.

В началото на 2016 година NOVA Broadcasting Group придоби 51% от сайта за групово пазаруване „Grabo.bg“, както и същият процент от онлайн магазина „Trendo.bg“.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара