Всеки живот е от значение... или как едно куче на име Беър спасява коали - сезон на "Дивата Австралия" по VIASAT NATURE


Куинсланд, Австралия бе ударен от опостушителни пожари в австралийското лято на 2020-та, които отнеха живота на около милиард животни. Не само пожарникарите се бореха с този истински ад, обаче. 

Новият документален филм по Viasat Nature „Беър: Героят на коалите“, който дебютира на 2 януари в 13:00 часа, показва героичната битка на смел екип. Интегрална част от него е Беър („Мечка“) – невероятно куче, търсач на коали, на когото много малки космати приятели дължат живота си. 

Водещият, блогър и активист в дивата природа Тайсън Майр проследява невероятната работа на кучето Беър и екипа му, докато спасяват и помагат на ранени коали в опожарената пустош. Ето малко повече за това:


Кой е Беър, „Героят на коалите“?

Беър е коли, смесен порода австралийско работно куче; той е обучаван в продължение на две години да открива коали. Невероятно енергичен е и се чувства най-добре, когато работи, защото носът му е дресиран да открива миризми, които го водят до коалите. Първоначално е обучаван да помага при изучаване на живота на коалите, но сега е дори още по-полезен. Той е различен от другите кучета търсачи и спасители, понеже е обучаван да търси коали по миризмата на козината им, а не на изпражненията. По този начин има по-голям шанс да ги отрие докато са живи. 


Защо е важно спасяването на коалите?

Коалите са единствени по рода си и се намират само в източната част на Австралия. В началото на 20-ти век видът почти изчезва поради лова заради кожите им, но за щастие в последствие са защитени като „застрашен вид“. 

Те се хранят единствено с евкалиптови листа, не могат да мигрират и могат да създават потомство от само една коала на година, след като станат над две-годишни. 

Живеят на колонии и са особено застрашени от пожарите, които опостушават континента. Тъй като метаболизмът им е бавен, като цяло са бавно подвижни, което още повече ги затруднява да избягват пламъците. 


Наистина ли има толкова много пожари в Австралия?

Пожари се случват доста често на австралийския континент, те са част от промените в климата, но пожарите от края на 2019-та и началото на 2020-та (вече печално известно като „Черното лято“) бяха по-интензивни: над 18 млн. хектара земя бяха обгорени, над  6,000 сгради – унищожени, а 34 души загинаха, включително някои от пожарникарите, борещи се със стихията. Но най-големият и катастрофален удар бе за животните!

За щастие съществува Беър, изключително куче – търсач и спасител, което може да открие до 15 коали само за няколко дни, за да бъдат откарани в болница, където още хиляди ранени животни като тях получават помощ. Около половината от коалите, лекувани в болниците, в крайна сметка биват върнати обратно в дивата природа, където могат да се възпроизвеждат. 

Благодарение на Беър и други негови четириноги „колеги“ може и да имаме шанс да престанем да използваме думите „застрашени“ и „изчезнали“, когато говорим за коалите. 


Присъединете се към „Беър: Героят на коалите“ от 13 часа на 2, 10 и 17 януари, само по Viasat Nature.

Рубрика на Viasat Nature: Дивата Астралия

Всяка събота и неделя в 13:00 часа, от 2 януари

Този месец показваме премиерата на "Беър: Героят на коалите" - забележителната история на куче спасител на коали на име Беър. Ще направим и посещение в зоопарка "Таронга" и на Големия бариерен риф. Научаваме повече за смъртоносните хищници, екстремното време и живота на ветеринарите в австралийската пустош.


Не пропускайте новия сезон на „Ветеринар в пустошта“

Всеки делничен следобед от понеделник, 11 януари, в 16:30 часа


Вижте дивите и домашни животни през погледа на семейство ветеринари, посветено да се грижи за тях. От симпатични домашни любимци до смъртоносни каменни риби и застрашени китови акули "Ветеринар в пустошта" е за всички животни в дивата пустош на Западна Австралия. 

Зъби, нокти, екшън и приключения, през очите на поколения - 70-годишния ветеринар, сина му, който е морски биолог, и дъщеря му, която също е ветеринар. Във втория сезон на поредицата се завръщаме във ветеринарната болница и трогателните истории на животни и хора, разкриваща очарователен и обикновено недостъпен свят.

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара