Собственикът на VIVACOM може да смени оборудването на Huawei в мрежите си


Вследствие на натиска от САЩ много европейски правителства започнаха да затягат контрола над доставчиците на телекомуникационно оборудване и да ограничават ползването на продукти на китайски производители заради недоказани твърдения, че те могат да се ползват за шпиониране.

Подобен ход може да предприеме и собственикът на VIVACOM United Group, който обмисля замяна на част или на всички компоненти от Huawei в своите компании на Балканите с алтернативни продукти.


В интервю за Reuters председателят на United Никос Статополус посочва, че постепенният и премерен преход към нещо, което е одобрено от САЩ, е правилният подход и компанията го обмисля.

Тази подмяна обаче изисква време и струва пари - Статополус смята, че в идеалния случай телекомите трябва да получат финансова помощ от правителствата, за да могат да преминат към нови доставчици, защото това ще струва милиони долари.

Въпреки натиска от САЩ обаче по данни на фирмата за пазарни проучвания Dell’Oro компанията е завършила 2020 с 31% пазарен дял от глобалния пазар на телеком оборудване. В коментар на думите на Никос Статополус говорител на Huawei посочва, през последните години тя е работила добре с United Group и се надява сътрудничеството да продължи.

Източник: Reuters

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара