Кой е Дан Купър? Авторът на най-мистериозното отвличане на самолет


24 ноември 1971 г. Дан Купър е пътник в полет 305 на Northwest Airlines, от Портланд до Сиатъл – 30-минутен полет.

Случаят остава единственият неразрешен инцидент, свързан с „въздушно пиратство“, в историята на американската авиация. Гледайте видеото до края, за да разберете кой е Дан Купър, как отвлича цял самолет и изчезва безследно.

Всичко започва в деня преди Деня на благодарността, на 24 ноември 1971 г. На гишето за продажба на билети на Northwest Orient Airlines има опашка от чакащи хора да закупят билет за Полет 305.

На опашката, да закупи билет за Сиатъл от 20 долара, чака и мъж, спретнато облечен в тъмен костюм, бяла риза и черна вратовръзка със седефна скоба.

И двете стюардеси казват, че е висок около 1,78 м до 1,8 м, с тегло приблизително 77 кг до 82 кг, в средата на 40-те години, с кафяви очи. Други хора, които са имали контакт с него, също дават много подобни описания.

Дан Купър поръчва питие – уиски и 7-Up, вади пакет цигари с марка Raleigh и пали една, като бавно издишва цигарен дим в кабината.

Стюардесата Флорънс Шафнър (Florence Schaffner) сервира на Купър питието му. Когато самолетът започва да рулира по пистата, той плаща за напитките и й подава бележка. Шафнър сяда до него за излитането.

Тя е свикнала пътници да флиртуват с нея, затова прибира бележката в чантата си, без дори да я прочете. Тогава Купър се навежда към нея и прошепва: „Госпожице, по-добре погледнете тази бележка. Имам бомба.“

Бележката е написана с главни букви и флумастер. Тя гласи: „Имам бомба в куфара си. Ще я използвам, ако е необходимо.“. Купър отваря куфарчето си и прави знак на Шафнър да погледне вътре.

След като затваря куфарчето, той продиктува исканията си: 200 000 долара, парашути (основен и резервен), камион с гориво, чакащ в Сиатъл, за да зареди самолета при пристигане.

Длъжностните лица решават да дадат на Купър банкноти, много от които със серийни номера, започващи с буквата „L“, показваща издаването от Федералния резерв на Сан Франциско, и с обозначение „Серия 1969-C“.

Останалите пътници нямали представа какво се случва, като им било казано, че кацането е забавено поради леки затруднения. Самолета обикаля повече от час над Сиатъл.

Накрая, в 17:24 ч., ръководителят на полети се обажда на Скот, че всичко е готово и може да кацне. Когато самолетът се снижава, той е насочен към зона, ярко осветена от прожектори, а не до портата на терминала, както обикновено.

В 17.39 ч. самолетът кацнал, служител на авиокомпанията доставил парашути и раници, пълни с пари, а Купър разрешил на всички пътници и две стюардеси да напуснат самолета. По време на зареждането с гориво Купър изложил плана си на екипажа: югоизточен курс към Мексико с още една спирка за зареждане в Невада. Два часа по-късно самолетът излетял. Когато кацнали в Рино, било отбелязано отсъствието на Купър. Купър (когото медиите погрешно наричат ​​„DB Cooper“) никога повече не е бил виждан или чуван. Не е намерен парашут, а парите за откупа никога не са използвани.

През 1980 г. младо момче, което било на почивка със семейството си в Орегон, открива няколко пакета с парите за откуп (идентифицирани по сериен номер, 5800 долара), което води до интензивно търсене на Купър или неговите останки в този район. Никога не е намерено нищо.

Ако такъв тип материали ви харесват и искате да продължа ударете по един лайк. Ако пък искате да ми ударите едно рамо споделяйте го с приятели в социалните мрежи. Така само с няколко клика помагате супер много, за което ви благодаря.

Не забравяйте да се абонирате за канала супер лесно е ето от тук и натиснете камбанката, за да получавате известие всеки път когато кача нещо ново.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара