Мога ли да забогатея от NFT и как става магията?


Здравейте приятели, няма как да не сте чували за NFT. Това е най-новата мода в интернет и всички са луднали по нея. Защото всеки иска да изкара някакви лесни пари, нали? И вие искате и аз искам! Еми тогава да видим какво аджеба е това NFT и могат ли наистина да се изкарат толкова много пари от това нещо? Да започваме!

Съкращението идва от non-fungible token - или "незаменим знак". "Незаменим" в случая означава, че нещо е уникално и няма как да бъде заменено с друго нещо. Добър пример от икономиката са парите - един лев може да бъде заменен за две монети по 50 стотинки и разполагате с абсолютно същото нещо.

Незаменима от своя страна е картина на Пикасо или колекционерска карта, която е единствена по рода си - да речем на Синеок бял дракон (не го мислете много). Ако я смените с друга, ще имате нещо напълно различно с различни свойства.

NFT-и са точно това - единствени по рода си дигитални активи, които могат да се продават и купуват като всеки друг вид собственост, но нямат своя собствена физическа форма. Едно често срещано обяснение за тях е, че са един вид сертификат за собственост над дадено физическо или виртуално нещо.

Повечето NFT-и са част от блокчейна на криптовалутата Ethereum, т.е. са част от блоковата верига - един непрекъснато растящ списък със свързани помежду си и кодирани компютърни записи (блокове). Разликата между Ethereum и други криптовалути (макар това вече да се променя) е, че блокчейнът на Ethereum поддържа NFT, тъй като в тях се съхранява допълнителна информация.

NFT-и може да е всяко дигитално нещо - рисунка, музика, снимка. И като всяко дигитално нещо, то може да бъде продадено. Голямата истерия в момента е около продаването на дигитално изкуство под формата на NFT, като все по-често в западните медии се прокрадват истории за един или друг артист, продал така свое произведение.

Концепцията (и вероятно надеждите за някои) са купуване на NFT да се превърне в нов вид колекционерска страст. И как иначе може да се обясни фактът, че някой е платил 390 000 долара за 50-секундно видео от певицата Grimes - любимата на Илон Мъск?

След като бъде закупено дадено NFT, то се съхранява в дигитален портфейл, подобно на криптовалутите.

Че кой аджеба ще дава пари за нещо подобно?

Част от този интерес идва от хора, които искат да подкрепят работата на независими творци, като купуват произведенията им.

Други пък са заинтригувани от идеята се сдобият с дигитален актив, който всеки може да копира и да притежават собствеността върху него. Ценовите рекорди напоследък изглежда са дело на новоизлюпени криптомилионери и милиардери, които искат да диверсифицират портфейлите си.

Естествено, стигаме до момента със сигурността на NFT-ите в дигиталния ви портфейл. При блокчейн технологиите кражбите са трудни, тъй като в самия блокчейн се записва всяка една транзакция, т.е. смяна на собствеността. С други думи, по-трудно е да се простиш с NFT, което притежаваш, отколкото с картината на Пикасо, която държиш до огледалото в банята, за да ти напомня, че да, ти си красив.

Как се купува?

На практика всяко дигитално изображение може да бъде закупено като NFT. Има обаче няколко неща, които трябва да се вземат предвид при закупуването на NFT, особено ако човек е нов в тази сфера.

Един от най-големите маркети за търговия с NFT е OpenSea.io. Преди да се регистрирате в него обаче ще ви трябва дигитален портфейл.

Трябва обаче да внимавате с таксите. Някои пазари начисляват такса заради енергията, която е необходима за осъществяването на трансакцията в блокчейна. Може да има и други такси за конвертиране на долари в етериум, например (криптовалутата, която се използва най-често за закупуване на NFT), както и разходи за финализиране на трансакцията.

Как се създава?

Всеки може да създаде NFT. Всичко, което е необходимо, е дигитален портфейл, закупуването на малко етериум и връзка с пазара за NFT-та, където ще можете да качите съдържанието си и да го превърнете в NFT или криптоизкуство. Звучи простичко, нали?

Как се продава?

NFT също така могат да се продават, а процесът варира при отделните платформи. На практика качвате вашето съдържание в съответната платформа, след което следвате инструкциите за превръщането му в NFT. Можете да поставите описание на творбата, както и препоръчитена цена. Повечето NFT-та се купуват с етериум, но могат да бъдат купени и с други, токени като WAX и Flow.

И сега е време за моят опит с NFT. Той отново е скромен, само седмица. Качил съм едно, за да ви покажа как става. Вижте във видеото!

Самият Beeple - артистът с продадено NFT за 69 милиона долара - е на мнение, че сегашната истерия е един "балон". Признава го пред Би Би Си. И докато той и други артисти по света в някакъв кратък период ще направят луди пари от това, много други няма да имат шанс. На въпроса: Мога ли да изкарвам пари от NFT, отговорът е един - все още можете, не е ясно обаче до кога! 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара