Празнична програма на БНТ 1 за Великден

От 22 до 25 април (петък – понеделник), по повод големия християнски празник Великден, БНТ 1 ще излъчи специална програма с празничните Богослужения за Възкресение Христово, българска и световна кино класика и концерти.

Началото на празничната програма се поставя в петък от 13:00 ч. с концерта на Джузепе Верди „Реквием”. Музикалната композиция е базирана на текстовете на римокатолическата заупокойна литургия (реквием). Изпълнява се от четирима солисти, хор и оркестър. Композирана е в памет на Алесандро Манцони, италиански поет и романист. В 16:00 ч. започва игралният филм „Ти, който си на небето“ по романа на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених“ – една тъжна и истинска история за невидимите висини на човешкия дух. В късните часове ще бъдат излъчени игралният филм „Библията: Иисус“ и концерт-спектакълът на Михаил Белчев „Булевардът“. Концертът носи името на песента, която поколения българи припознават като негласен химн на София. Спектакълът на Михаил Белчев събира приятели с лиричния ритъм, поезията, музиката и романтиката на булеварда. На сцената се качват Георги Христов, Тони Димитрова, Нели Рангелова, „Тоника”, Мими Иванова, Ваня Костова, Росица Кирилова, Йордан Караджов, Дони и Нети, „Фондацията”, Милица Божинова, Джина Иванова, Хайгашод Агасян, Асен Масларски, Георги Денков, Драгомир Драганов, Стефан Илчев и други.

Програмата на БНТ 1 продължава в събота от 13:30 ч. с прякото излъчване от Йерусалим на Снисхождане на Благодатния огън в църквата при Божи гроб. В 17:00 ч. малчуганите ще се забавляват с детския игрален филм „Приключенията на Том Сойер“. Лентата е базирана на първия самостоятелен роман на американския писател Марк Твен. В събота вечер от 21:00 ч. зрителите ще могат да се насладят на втора част на игралния филм „Библията: Иисус“, който разказва за земния път на Божия син – от Назарет до Голгота. Минути преди настъпването на Христовото Възкресение, в 23:30 ч., по традиция ще станем свидетели на празничното Богослужение пряко от храм-паметник „Св. Александър Невски“. Късната програма ще завърши в 00:30 ч. с българския игрален филм „Иконостасът“.

Навръх Великден в неделя от 10:55 ч. ще се излъчи празничното Богослужение за Второ Възкресение от столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. От 12:30 ч. зрителите ще се насладят на концерта „Мост към небесата“. Тържествен концерт-оратория на открито, проведен в природния феномен „Божия мост“, посветен на Възкресение Христово. В празничния концерт са представени тържествени църковни песнопения, инструментални пиеси от древността до съвремието и рецитал на текстове от Свещеното Писание. Изпълненията са на Софийски свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов, камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“, Женски хор „Ваня Монева“, струнен оркестър „Кварто квартет и приятели“, актьори и солисти.

В 17:00 ч. започва „Приключенията на Хък Фин“ – едно от най-любимите детски приключения в литературата, с автор Марк Твен, е разказано в мюзикъл, продуциран от Рийдърс Дайджест и Артър Джейкъбс. В 21:00 ч. зрителите ще се насладят на българската киновечер с драмата „Маймуни през зимата“ на режисьора Милена Андонова и с участието на Диана Добрева, Бонка Илиева-Бони, Валентин Танев, Филип Трифонов, Стефан Мавродиев, Адриана Андреева, Асен Блатечки. В 23:00 ч. започва концертът на Андре Рийо „Магията на Маастрихт – 30 години оркестър „Йохан Щраус“ – един от най-завладяващите пърформанси на именития цигулар и неговия оркестър. Наред с прекрасната музика в изпълнение на Рийо и неговите гости, атмосферата удивява с уникалните визуални решения на концертни костюми, сцена и декор.

В понеделник празничната великденска програма на БНТ 1 от 12:30 ч. продължава с юбилейния концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ по повод 70 години от неговото създаване. Концертът носи заглавието „Началото“ и в него са включени едни от най-знаковите произведения за народен хор и оркестър, както и хореографски постановки и общи ансамблови изпълнения. През 70-годишната история на ансамбъла те са се превърнали във фолклорна класика и са станали любими на няколко поколения българи. Красиви песни, прелестни мелодии, вихрени танци, професионализъм от висока класа.

В 15:00 ч. е началният час на семейната драма „Търси се съпруг за мама“ с режисьор Мариана Евстатиева-Биолчева. В главните роли зрителите ще видят Веселин Прахов, Цветана Манева, Богдан Глишев, Емил Марков, Павел Поппандов, Марио Петров, Огнян Симеонов, Емилия Груева и други. В 18:30 ч. започва концертът „70 години Иван Тенев – златни хитове“. Музикалният спектакъл е посветен на 70-годишнината на поета и текстописец Иван Тенев - Агент Тенев и 45-годишната му творческа дейност. Шоуто е с участието на Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Георги Христов, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Петя Буюклиева, Камелия Тодорова, Георги Станчев, Мая Нешкова, Стефан Димитров, Емилия, Панайот Панайотов, Артур Надосян, Сандра Александрова, Теодосий Спасов, СИГНАЛ, ФАКТОР, СПРИНТ, Дует ШИК, Николай Урумов, Богдан Томов и др.

От 21:00 ч. в игралния филм „Любовна терапия“ легендарната актриса Мерил Стрийп си партнира с Томи Лий Джоунс, като двамата се впускат в любовно предизвикателство. В 23:00 ч. празничната програма завършва с концерта на група „Фондацията“.

Гледайте специалната празнична програма за Великден по БНТ 1

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара