Поредицата „Неразказано в историята“ представя филма „Легендата за Охридското злато“ - на 25 април от 20 ч. по bTV

Гледайте на 25 април, понеделник, от 20:00 ч. по bTV

„Неразказано в историята“ е единствената по рода си документална поредица в ефира на bTV, която представя едни от най-интересните моменти от българската история през личните истории на участниците в нея. С модерна визия и симбиоза между факти и кинематографични възстановки поредицата носи не само документална информация, но и силен емоционален заряд.

Новият епизод от поредицата - „Легендата за Охридското злато“, ще бъде излъчен на 25 април (понеделник) от 20:00 ч. по bTV. Историята в него се представя пред зрителя в две успоредни линии: едната е според написаното в дневника на пощенския началник Михаил Йоцов от октомври 1944 г., а другата е базирана на филма „Спасението“, от 1984 г. на Борислав Пунчев, който се отнася за същите събития. Малцина знаят за съществуването на този филм, защото е имал само няколко прожекции от момента на излизането му. В главната роля в него влиза един от най-големите български актьори – Коста Цонев.

Самата история е за вълнуващите и героични събития от есента на 1944 г., когато немска колона от 50 камиона влиза в град Охрид. Довчерашните съюзници водят със себе си 25 пленени български войници, за да си гарантират по-безопасно придвижване през българска Македония. Мълвата за военнопленниците мигновено събужда града и също толкова бързо охридчани се организират, за да ги освободят.

За по-малко от половин час всички пленници изчезват вдън земя, а реакцията на германците не закъснява. Комендантът на Охрид поставя смъртоносен ултиматум на кмета Илия Коцарев и на градските съветници, който гласи: ако до 10 ч. вечерта военнопленниците не бъдат намерени, квартал „Варош“, където има съмнение, че се укриват те, ще бъде бомбардиран и унищожен.

С падане на мрака охридчани започват да напускат домовете си, твърдо решени, че няма да станат предатели. Когато германците установяват, че „Варош“ е празен, в безсилието си те заплашват, че ще разрушат целия град, ако за всеки пленник не се плати по половин килограм чисто злато.

Как реагират охридчани и какво правят, за да спасят града си от сигурна гибел, зрителите ще разберат в „Легендата за Охридското злато“, на 25 април (понеделник) от 20:00 ч. по bTV.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара