HBO прекрати "Западен свят", няма да има пети сезон

Сериалът "Западен свят" (Westworld) е прекратен, съобщиха от HBO.

Научно-фантастичното шоу, дело на двойката Джонатан Нолан и Лиса Джой, няма да се сдобие с пети и последен сезон, както се надяваха създателите му.

Според Variety причините за спирането на сериала са няколко: всеки сезон на продукцията струва десетки милиони долари, същевременно рейтингите падат, а в компанията-майка на HBO - Warner Bros. Discovery, в момента са ориентирани към намаляване на разходите.

Изпълнителният директор Дейвид Заслав продължава да следва линията за прекратяване на онези продукции, които няма да са доказано финансово успешни за компанията.

Deadline посочват, че решението за "Западен свят" е взето на принципа, следван и от Netflix: разходи срещу гледаемост.

Зрителският интерес към сериала спадаше сезон след сезон, а същевременно третият сезон например е струвал 100 милиона долара. Според изданието HBO ще е трябвало да похарчат над 80 милиона за заснемането на петия и последен.

Самите Джонатан Нолан и Лиса Джой през октомври отново изразиха надеждите си, че ще се стигне до пети и финален сезон, с който да довършат историята, която разказват.

"Западен свят" е базиран на едноименния филм от 1973 г., чийто сценарий е дело на писателя Майкъл Крайтън.

Сериалът запозна зрителите с обитателите на "Западен свят" - вдъхновен от Дивия Запад увеселителен парк на бъдещето, в който богати хора си плащат, за да поживеят като каубои сред андроиди, които могат да бъдат малтретирани по всякакъв начин. Машините обаче постепенно започват да развиват съзнание и да излизат извън границите на програмирането си.

Вторият сезон показа и други паркове, а третият - и светът извън тях. Това обаче не спомогна за задържане на интереса на гледащите.

Част от лицата на "Западен свят" обаче ще бъдат компенсирани.

Deadline съобщават, че на актьорите в главните роли все пак ще бъде платено за несбъднатия пети сезон, въпреки факта, че такъв няма да бъде заснет.

Става дума за Еван Рейчъл Ууд, Танди Нютън, Джефри Райт, Ед Хари и Арън Пол. Първите четирима са част от сериала от самото му начало, а след втория сезон са получили сериозни повишения на хонорарите - до 250 хиляди долара на епизод.

Това би означавало около 10-15 милиона долара в хонорари за четиримата актьори, което, очевидно, ще е и последният разход, който HBO прави за шоуто.

Първите четири сезона на "Западен свят" могат да бъдат гледани в HBO Max.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара