Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 ще използва магнити, също като MagSafe на Apple

В рамките на изложението CES, Wireless Power Consortium (WPC) обяви въвеждането на нов стандарт за безжично зареждане, който се казва Qi2. Новината е интересна, защото разработката официално ще позволи на устройствата с Android да получат достъп до познатата от телефоните на Apple технология MagSafe. Очакванията са първите телефони и аксесоари с поддръжка за Qi2 да се появят към края на годината.

Технологията Qi е на пазара от много години, но WPC смята, че тя е объркваща за потребители и търговци и особено по отношение разликата между сертифицирани и несертифицирани устройства. Qi2 би трябвало да промени това като глобален стандарт за безжично зареждане. Технологията всъщност ще е базирана на MagSafe и на съдействие от други членове на WPC.

Новият стандарт ще включва и нов профил за магнитно зареждане, което ще позволи съвместимите устройства да бъдат перфектно позиционирани към зареждащите продукти. Това не само ще подобри преживяването, но и ще гарантира по-бързо и ефикасно зареждане. Засега няма много детайли, но в началото Qi2 ще поддържа зареждане с мощност до 15W, а след завършване на спецификацията WPC ще започне работа и по определянето на по-бързи версии с по-висока мощност.

Ако мощността от 15W ви е позната, това е така, защото тя е максимално поддържаната от зарядните MagSafe за iPhone. Подобно на технологията на Apple и Qi2 ще гарантира точното позициониране на двете устройства чрез магнити за постигане на оптимална скорост на зареждане и ще помага за удължаване живота на батерията, тъй като в процеса ще се генерира по-малко топлина.

Представител на WPC е потвърдил за The Verge, че конфигурацията на магнитите в Qi2 няма да е като тази на MagSafe, което означава, че стандартът няма да работи със съществуващите аксесоари. Това повдига и въпрос какво ще се случи с тях, защото Apple подкрепя новия стандарт и ще го използва в бъдещите си продукти. Дали компанията ще изостави старите аксесоари, за да ги замени с нови?

Освен това технологията ще поддържа автентификация между зарядно и устройството, което на теория може да позволи на компаниите да забранят работата с аксесоари на други производители. В допълнение, няма да има изисквания за силата на използваните магнити, което също внася известен елемент на несигурност в цялата схема.

Източник: BusinessWire

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара